Anasayfa /  Foto Galeri

Mehmet Âkif Ersoy kimdir? İşte Milli Şair Mehmet Âkif Ersoy'un hayatı ve şiirleri

İstiklal Marşı'nın güftekarı Mehmet Akif Ersoy ölüm yıldönümünde anılıyor. Bugün Mehmet Âkif Ersoy'un ölüm yıl dönümü... İstiklal Marşı'nın yazarı, Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy 74 yıl önce bugün hayata veda etti. Vefatının 85'inci yılında anılan ünlü şairin şiirleri, eserleri ve meşhur sözleri de araştırılıyor. İşte Milli Şair Mehmet Akif Ersoy sözleri, şiirleri ve hayatı…

Mehmet Âkif Ersoy kimdir? İşte Milli Şair Mehmet Âkif Ersoy'un hayatı ve şiirleri - Sayfa 1

Türk edebiyatının en önemli şairlerinden Mehmet Âkif Ersoy 27 Aralık 1936'da, 63 yaşında hayata veda etti. İstiklal Marşı, Çanakkale Destanı ve Safaat gibi eserlerin sahibi Milli Şair Mehmet Âkif Ersoy kimdir? İşte Mehmet Âkif Ersoy'un hayatı ve şiirleri

Mehmet Âkif Ersoy kimdir? İşte Milli Şair Mehmet Âkif Ersoy'un hayatı ve şiirleri - Sayfa 2

MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR?

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy (20 Aralık 1873 - 27 Aralık 1936), Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçi.

Mehmet Âkif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ulusal marşı olan İstiklâl Marşı'nın yazarıdır. "Vatan Şairi" ve "Millî Şair" unvanları ile anılır. İstiklâl Marşı'nın yanı sıra Çanakkale Destanı, Bülbül ve 1911-1933 yılları arasında yayımladığı yedi şiir kitabındaki şiirleri bir araya getiren Safahat en önemli eserlerindendir. II. Meşrutiyet döneminden itibaren Sırat-ı Müstakim (daha sonraki adıyla Sebilü'r-Reşad) dergisinin başyazarlığını yapmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekili olarak 1. TBMM'de yer almıştır.

Mehmet Âkif Ersoy kimdir? İşte Milli Şair Mehmet Âkif Ersoy'un hayatı ve şiirleri - Sayfa 3

MEHMET AKİF ERSOY EDEBİ KİŞİLİĞİ

Mehmet Âkif, şiir yazmaya Baytar Mektebinde öğrenci olduğu yıllarda başladı. Yayımlanan ilk şiiri Kur'an'a Hitap başlığını taşır. 1908'den itibaren aruz ölçüsü kullanarak manzum hikâyeler yazdı. Hikâyelerinde halkın dert ve sıkıntılarını anlattı. Balkan Savaşı yıllarından itibaren destansı şiirler yazmaya başladı. İlk büyük destanı, "Çanakkale Şehitlerine" başlıklı şiiridir. İkinci büyük destanı ise Bursa'nın işgali üzerine yazdığı "Bülbül" adlı şiiridir. Üçüncü olarak da "İstiklâl Marşı"nı yazarak İstiklâl Savaşı'nı anlatmıştır.

"Sanat, sanat içindir." görüşüne karşı çıkan Mehmet Âkif, dinî yönü ağırlıkta bir edebiyat tarzı benimsemişti. Edebiyat dili olarak Millî Edebiyat akımına karşı çıktı ve edebiyatta Batılılaşma konusunda Tevfik Fikret ile çatışmıştır.

Mehmet Âkif Ersoy kimdir? İşte Milli Şair Mehmet Âkif Ersoy'un hayatı ve şiirleri - Sayfa 4

MEHMET AKİF ERSOY ESERLERİ

Şairin Safahat adı altında toplanan şiirleri, sekiz kitaptan oluşmuştur. Şair, İstiklâl Marşı'nı Safahat'a koymamıştır. Nedenini ise şöyle açıklar: "Çünkü ben onu milletimin kalbine gömdüm."

Kitap: Safahat (1911) - Kırk dört manzume içerir. Siyasal olaylar, mistik duygular, dünyevi görevlerden bahsedilir.

Kitap: Süleymaniye Kürsüsünde (1912) - Süleymaniye Camii'ne giden iki kişinin söyleşileri ile başlar, kürsüde Seyyah Abdürreşit İbrahim'in konuşturulduğu uzun bir bölümle devam eder.

Kitap: Hakkın Sesleri (1913) - Topluma İslami mesajı yaymaya çalışan on manzumedir.

Kitap: Fatih Kürsüsünde (1914) - Fatih Camii'ne giden iki kişinin söyleşileri ile başlar, vaizin uzun konuşması ile devam eder.

Kitap: Hatıralar (1917) - Âkif'in gezdiği yerdeki izlenimleri ve toplumsal felaketler karşısında Allah'a yakarışını içerir.

Kitap: Asım (1924) - Hocazade ile Köse İmam arasındaki konuşmalar şeklinde tasarlanmış tek parça eserdir.

Kitap: Gölgeler (1933) - 1918-1933 arasında yazılmış 41 adet manzumeyi içerir. Her biri, yazıldıkları dönemin izlerini taşır.

Kitap: Safahat (Toplu Basım) (ilki 1943) - Yedi safahatını bir araya getirir.

Mehmet Âkif Ersoy'un ölümünün 75. ve İstiklâl Marşı'nın kabulünün 90. yılı olması nedeniyle 2011 yılı T.C. Başbakanlığı tarafından "Mehmet Akif Ersoy Yılı" olarak ilan edilmiştir. Yıl boyunca yapılacak çalışmaların sorumluluğu Kültür ve Turizm Bakanlığına verilmiştir.