Anasayfa /  Dünya

Lavrov, 2014'teki Putin-Obama görüşmesinin detaylarını anlattı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın 2014 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Rus liderden dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i muhalefetle yaptığı anlaşmadan vazgeçirmemesini talep ettiğini söyledi.

Abone ol
Abone ol 29 Mayıs 2018 23:02


Minsk ziyareti sırasında Belarus Devlet Başkanlığı Yönetim Akademisi'nde öğrencilerle buluşan Lavrov, 2014 yılında Putin ile Obama arasında yapılan görüşmenin detaylarını açıkladı.

Lavrov, "Anlaşma hazırlandığında Obama, Putin'i arayarak Yanukoviç'i bu belgeyi imzalamaktan vazgeçirmemesini istedi. Zira Yanukoviç, bu belgede başkomutan olarak sahip olduğu tüm yetkilerden gönüllü olarak feragat ediyor ve hükümet binalarının korunması için sadece polis ile özel operasyonlar birimini (OMON) kullanmayı taahhüt ediyordu. Yanukoviç ayrıca erken seçim yapılmasını kabul ediyordu" dedi.

"Putin, Yanukoviç meşru bir devlet başkanı olarak belgeyi imzalamaya karar verirse, bunun Yanukoviç'in kendi egemen hakkı olacağını söyledi. Öyle de oldu, anlaşma imzalandı" diye devam eden Lavrov, "Ertesi sabah Yanukoviç Harkov'a geçti ve ardından hükümet binaları, devlet başkanı rezidansı ve parlamento ele geçirildi" ifadelerini kullandı.

Daha sonra muhalefetin ulusal uzlaşı hükümeti yerine 'galipler hükümeti' kurduğunu anımsatan Lavrov, "Hiç kimse bizi arayıp, 'Sizden süreci desteklemenizi istedik ancak süreç bozuldu, oluyor böyle şeyler demedi" diye konuştu.


Etiketler vladımır putun
Yorumlar