Anasayfa /  Güncel

Kuşların yaşam alanını endişelendiren görüntü: 10 metre çekildi.

Diyarbakır'da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği dönemde, binlerce kuşun avcı baskısının az olduğu Dicle Üniversitesi yerleşkesindeki Kabaklı Göleti'nde su seviyesi 10 metre düştü. Prof. Dr. Ahmet Kılıç, "Eğer bu suları kaybedecek olursak, kuşların büyük bir çoğunluğu göçe başlamadan telef olma durumuyla karşı karşıya kalabilir. Tabiat bizi uyarıyor" ifadelerini kullandı.

Abone ol
Abone ol 26 Temmuz 2023 16:16

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklık, Dicle Üniversitesi yerleşkesindeki Kabaklı Göleti'ndeki su seviyesinin 10 metre çekilmesine yol açtı. Binlerce kuş için önemli bir yaşam alanı olan gölette bazı kuşların hayatını kaybettiği gözlendi.

Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bölgenin vaha niteliği kazandığını ve diğer su kaynaklarının kuruduğunu belirtti. Buharlaşmanın su kaybına yol açtığını ve kuşların su yokluğu nedeniyle daha yoğun bir şekilde toplandığını ifade etti. Diyarbakır'daki 200'den fazla kuş türünün çoğunun Kabaklı Göleti'nde görülebildiğine dikkat çekerek, suyun çekilmesinin kuşların beslenme ve barınma konusunda zorluk yaşadığının göstergesi olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Kılıç, suyun toplanması gerektiğini ve kuşların göçe hazırlanması için suya ihtiyacı olduğunu söyledi. Aksi takdirde, kuşların göçe başlamadan önce telef olma riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini belirtti. Bölgedeki kuraklık ve aşırı sıcaklığın hayvanlar için zorlu bir dönem olduğunu ve kuşların yanı sıra diğer canlıların da bu durumdan olumsuz etkilendiğini ekledi.

Etiketler kuraklık kuşlar
Yorumlar