Anasayfa /  Yaşam

Köpekler hakkında bildiklerinizi unutun! 3 yeni çalışma…

En yakın hayvan dostlarımızdan köpekler hakkında bugüne dek birçok şey okudunuz. Ancak yeni yapılan çalışmalardan, kimsenin bilmediği şaşırtıcı sonuçlar çıktı…

Abone ol
Abone ol 09 Eylül 2020 15:13

En yakın hayvan dostlarımızdan köpekler hakkında bugüne dek birçok şey okudunuz. Ancak yeni yapılan çalışmalardan, kimsenin bilmediği şaşırtıcı sonuçlar çıktı…

Köpekler nasıl yaşlanıyor? İnsanların konuşmasını nasıl algılıyor? Eve dönerken yolu nasıl bulabiliyorlar?

İşte tüm bu soruların bilimsel araştırmalarla yanıtları…

Geçtiğimiz ay yayınlanan bir çalışma, köpeklerin sözlü iletişimi tıpkı insanlar gibi anladığını ortaya koydu. Köpekler duydukları seslerdeki tonları ve anlamları ayırt edebiliyorlar.

Bir başka araştırmaya göre köpekler dünyamızın manyetik alanını adeta bir pusula gibi kullanarak eve dönüş yolunu bulabiliyorlar.

Bu yaz yayınlanan bir çalışma ise genç köpeklerin, yaşlı köpeklere kıyasla çok daha hızlı yaşlanması. Bu da gidahatti.com/korona-viruse-yakalanan-kopek-oldu-hayvanlar-da-risk-altinda-mi-172375/yaşını genelde olduğundan az zannetmemize yol açıyor.

Tüm bu araştırmalar, köpeğinize olan bakışınızı değiştirebilir.

Köpeklerin yaşını olduğundan az hesaplıyoruz

Köpekler ortalama 12 yıl yaşar. İnsan ömrü ise bunun en az 5 katıdır. Buradan hareketle birçok insan 1 köpek yaşını 7 insan yaşına denk tutar.

Ancak bu 1’e 7 oranı yanlıştır. Araştırmacılara göre köpeklerin yaşlanma süreçleri oldukça farklı ilerliyor. Temmuz ayında yapılan bir çalışmaya göre, genetik kanıtlar, genç Labrador cinsi köpek yavrularının yaşlı olanlara kıyasla daha hızlı yaşlandığını gösteriyor.

Buna şaşıracaksınız ama 1 yaşındaki bir köpek, yaş olarak 30 yaşındaki bir insana benziyor. İlk 2 yıldan sonra köpeklerin hücrelerinin yaşlanması yavaşlıyor ve köpek yaşı ile insan yaşı arasındaki fark azalıyor. 12 yaşındaki bir Labrador, 70 yaşındaki bir insan ile aynı yaşta kabul ediliyor.

Sonuç olarak, köpeğinizin insan yaşını hesaplamak için bir hesap makinesine ihtiyacınız var. Uygulamanız gereken formül şu:

Köpeğin insan yaşı = 16 ln * köpeğinizin yaşı + 31

*ln, doğal log sayısı anlamına gelmektedir

Köpekler konuşmayı insanlar gibi algılıyor

Bir konuşmayı duyan insanlar, bunu anlama görevini beynin sol ve sağ loblarına paylaştırır. İlk olarak sağ beyin lobu konuşanın tonunu ayırmaya odaklanır, daha sonra sol lobumuz duyulan konuşmanın anlamını işler.

Bilimsel araştırmalar köpeklerin de konuşmaları benzer şekilde, önce tonu daha sonra anlamı algıladığını gösteriyor.

Köpekler dolaşırken manyetik alanları kullanıyor

Özellikle eve dönerken yollarını bulmakta oldukça başarılı olan köpekler esasen koku alma duyularını kullanıyor. Ancak yeni bir araştırmaya göre gidecekleri yeri ararken Dünyanın manyetik alanını da 6. bir his olarak kullanabiliyorlar.

Kuşlar, balinalar ve yunuslarda manyetoresepsiyon adı verilen bu 6. hisse sahip. Araştırmacılara göre manyetik alan köpeklere evrensel bir referans noktası sağlıyor. Bu da uzun mesafeli hareketlerde oldukça işe yarıyor.

Yapılan çalışmalarda araştırmacılar köpeklerin bazı durumlarda yolunu ararken gitmeleri gereken rotaya uymasa dahi Dünya’nın kuzey güney hattında 20 metrelik bir koşu yaptığını, bu sayede manyetik kuzey ve güney kutupları bulduğunu ve yol bulmak için kullandığını tespit etti.

Kaynak: www.gidahatti.com

Etiketler köpekler
Yorumlar
Çok Okunanlar