Anasayfa /  Ekonomi /  Sektör Haberleri

Konut artışında bayram etkisi! Satışlar temmuzda yeniden yükselişe geçti

Türkiye genelinde konut satışları temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 artışla 109 bin 548 olarak gerçekleşti. Kredili konut satışlarında yüzde 24'lük düşüş görüldü. Emlak Uzmanı Dr. Mustafa Koçak, konut satış rakamlarında bayram etkisini anlattı.

Abone ol
Abone ol 16 Ağustos 2023 22:58

KONUT ARTIŞINDA BAYRAM ETKİSİ! SATIŞLAR TEMMUZDA YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 artarak 109 bin 548 oldu. Konut satışlarında İstanbul 15 bin 724 konut satışı ve yüzde 14,4 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 9 bin 688 konut satışı ve yüzde 8,8 pay ile Ankara, 5 bin 203 konut satışı ve yüzde 4,7 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 27 konut ile Ardahan, 40 konut ile Hakkari, 91 konut ile Tunceli oldu.

“KURBAN BAYRAMI KONUT SATIŞLARINI ETKİLEDİ”

Konut satış rakamlarını değerlendiren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Emlak Uzmanı Dr. Mustafa Koçak, artışta kurban bayramının etkili olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi, ”Kurban Bayramının etkisiyle, bu sene haziranda konut satışlarında çok düşüş yaşanmıştı. Temmuz ayında da geçen seneye göre konut satışları arttı. Geçen sene Kurban Bayramı tatili temmuz ayına denk gelmişti.”

İPOTEKLİ SATIŞLAR DÜŞÜŞTE

Temmuz ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %24,1 oranında azalış göstererek 14 bin 533 oldu. Haziran ayında ipotekli satışların toplam satışlara oranı %16,1 iken, Temmuz ayında %13,3 oranında gerçekleşti. Kredi oranlarının yüksek olması ve krediye ulaşmadaki zorluk, ipotekli satışlardaki düşüşün sürmesine neden olduğunu söyleyen, Emlak Uzmanı Dr. Mustafa Koçak, “Eylül ayında açıklanacak ilk kez konut alanlara yönelik kredi teşviki ile birlikte bu düşüşün durmasını bekliyoruz” dedi.

Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre sıfır konutlarda %10,3, ikinci ellerde ise %19,5 oranında artış meydana geldi. Haziran ayında sıfır konutların toplam satışlara oranı %31 iken, Temmuz ayında bu oran %28,9 olarak açıklandı. 

YABANCIYA SATIŞ DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Temmuz ayında yabancı 2 bin 801 adet konut satıldı. Bu adede göre bir önceki yılın aynı ayına göre %28,9 daha az satış gerçekleşti. Yabancıya satışın en çok gerçekleştiği il ise 996 konut satışı ile Antalya olarak açıklandı. Antalya’yı 832 satış ile İstanbul takip etti. Ülke uyruklarına göre ise en çok satış 772 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı. Rusya’yı, 272 konut ile İran takip etti.

7 AYDA YÜZDE 17,7'LİK DÜŞÜŞ

Konut satışları ocak-temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 azalışla 675 bin 327 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 13,3 olarak belirlendi. 7 ayda gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28,2 azalışla 136 bin 63 oldu. Temmuz ayındaki ipotekli satışların 3 bin 633'ü, ocak-temmuz dönemindeki ipotekli satışların ise 43 bin 132'si ilk el satış olarak gerçekleşti.

İLK KEZ EV ALACAKLAR İÇİN, KREDİ DESTEĞİ YOLDA

İlk kez ev sahibi olacaklar için yeni konut kredisi düzenlemesi yolda. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın sözünü ettiği düzenlemeyle ilgili ayrıntılar gün yüzüne çıkmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Merkez Bankası ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) düzenleme üzerinde çalışmaya başladı. İlk kez konut alacaklara 180 ay vade ve yüzde 1,20 seviyelerinde faiz ile çeşitli kampanyalar yapılması gündemde.

“KONUT KREDİSİNDE VADE 120 AYDAN 180 AYA ÇIKARTILMALI”

İlk kez konut alacaklara kredi desteği Eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program kapsamında değerlendirilecek. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı ve Emlak Uzmanı Dr. Mustafa Koçak, kredi desteği ile ilgili detay çok fazla olmamasıyla birlikte, daha önceden uygulanmış desteklere bakıldığında, faiz indirimi ve vade desteği sağlanacağının beklendiğini söyledi. Mustafa Koçak: “Önceki teşviklerde 0,69 ve 0,79 gibi avantajlı oranların şu piyasada gerçekleşmesi zor görünüyor. Bu yüzden faiz oranı ile ilgili beklentiler 1,20 seviyelerinde. Bununla birlikte ilk kez konut alacakların ödeyebilmeleri için vadenin 120 aydan 180 aya çıkartılması gerekmektedir” diye konuştu.

“KONUT KAMPANYASI KİRA SORUNUNU DA ÇÖZER”

İlk kez konut alacaklara yönelik uygulanacak kredi teşvikinin, kira piyasasında da olumlu bir sonuç doğurması beklediğini söyleyen Mustafa Koçak, “Konut satın alamayanların kiraya yönelmesi de kira talebini artırmaktadır. Bu teşvikten yararlanacaklar konut satın alarak kirada oturdukları daireleri boşaltacaklar. Böylelikle hem kiralık konut talebinde bir düşüş, hem de arzda bir artış söz konusu olacak. Bu da konut kira fiyatlarının daha makul seviyelerde kalmasına sebep olabilir” dedi.

“İKİNCİ EL KONUTLAR DA BU TEŞVİKTEN FAYDANMALI”

Sıfır konutların yanı sıra ikinci el konutların da bu teşvik kapsamına alınmasının sektör açısından bir avantaj sağlayacağını söyleyen Koçak: “Özellikle bu tür satışlarda inşaatı devam eden konutlardan ziyade bitmiş konutlara talep daha fazla olacaktır. Çünkü hem kira ödeyip hem de kredi ödemek bütçeleri zorlayacağından, ilk kez konut almak isteyenler hemen taşınabilecekleri evi satın almak isteyeceklerdir. Bu yüzden inşaatı devam eden veya kiracılımülklere talep daha az olacaktır” dedi.

Yorumlar