Anasayfa /  Foto Galeri

Kızıldere Katliamı'nın 50. yılı! Kızıldere olayı nedir?

Türkiye devrimci hareketinin sembol isimlerinden olan Mahir Çayan ve arkadaşlarının Kızıldere'de katledilmelerinin üzerinden 50 yıl geçti.

Kızıldere Katliamı'nın 50. yılı! Kızıldere olayı nedir? - Sayfa 1

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan’ın idamlarını engellemek için NATO üssünde görevli kişileri kaçıran Mahir Çayan ve arkadaşlarının, katledilmelerinin üzerinden 50 yıl geçti.

Kızıldere Katliamı'nın 50. yılı! Kızıldere olayı nedir? - Sayfa 2

12 Mart 1971 muhtırasının ardından yakalanan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmesini engellemek isteyen THKP-C ve THKO militanları Ünye’deki NATO Radar Üssü’nde görevli iki İngiliz ve biri Kanadalı üç teknisyeni kaçırdı.

Kızıldere Katliamı'nın 50. yılı! Kızıldere olayı nedir? - Sayfa 3

Eylemi, Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi kurucularından Mahir Çayan, Nihat Yılmaz, Ertan Saruhan, Ahmet Atasoy, Hüdai Arıkan, Dev-Genç Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, THKO lider kadrolarından Cihan Alptekin gerçekleştirdi.

Kızıldere Katliamı'nın 50. yılı! Kızıldere olayı nedir? - Sayfa 4

Grup, kendilerini Tokat’ın Niksar ilçesindeki Kızıldere köyünde bekleyen Sinan Kazım Özüdoğru, Sabahattin Kurt, Ömer Ayna ve Saffet Alp ile buluştu. 11 kişi ve üç rehine köyün muhtarının evinde gizlendi. Güvenlik güçleri 30 Mart sabahı gençlerin ve rehinelerin bulunduğu evi kuşattı. Ankara Merkez Komutanlığı’ndan Tümgeneral Tevfik Türün tarafından yönetilen operasyonda, helikopterler ve ağır silahlar kullanıldı. Evde kuşatılan grubun lideri Mahir Çayan çatıya çıkıp güvenlik güçlerine seslenerek teslim olmayacaklarını söyledi.