Anasayfa /  Yerel

Kiracı aidatını ödemezse evden tahliye edilebilir mi?

Son dönemde ev sahibi-kiracı uyuşmazlıklarında büyük bir artış yaşanıyor, özellikle aidatların artışı kiracıları zor durumda bırakıyor. Bu bağlamda, merak edilen önemli bir soru şu: Kiracı aidatını ödemezse ne olur? Haberimizde bu konunun cevabını bulabilirsiniz. Aidatlarını ödemeyen kiracılar evden tahliye edilebilir mi? Cevabı haberimizde...

Abone ol
Abone ol 31 Temmuz 2023 13:49

İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık, Hürriyet gazetesine verdiği röportajda, ev sahibi-kiracı uyuşmazlıklarının başında gelen aidat konusuyla ilgili önemli bilgiler verdi. Bir okurun, aidat konusundaki sorusuna cevap veren Kısacık, kiracıların hangi giderlerden sorumlu olduğunu açıkladı.

Kiracılar, "yatırım ve demirbaş" niteliğindeki giderler dışında kalan ortak alanların aydınlatma, ısıtma, personel ücretleri gibi "olağan yönetim giderlerini" ödemekle yükümlüdürler. Site yönetimleri, işletme projesi bütçesinde sadece malikin sorumlu olduğu "yatırım ve demirbaş" niteliğindeki giderleri ayrı bir kalem olarak göstermelidir, böylece kiracılar mağdur olmazlar. Kiracılar, kendilerini ilgilendirmeyen bir gideri farkına bile varmadan ödememelidirler.

Aidat ödememek, kiracının kira sözleşmesinin feshi ve tahliye riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açabilir. Ancak, kiracı, "yatırım ve demirbaş" niteliğindeki bazı giderleri ödemişse bunları malikten talep edebilir ve kira borcundan mahsup edebilir.

Aidat ve avans ödemelerinde gecikme durumunda, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre aylık yüzde 5 gecikme tazminatı alınabilir ve yasal faiz talep edilebilir. Ancak bu istem için ilgili kişinin ödenti miktarı ve son ödeme tarihini bilmesi gerekmektedir.

Yorumlar