Anasayfa /  Foto Galeri

Kardiyoloji Uzmanı açıkladı: Sevgililer Günüde Kırık kalp Sendromu olabilirsiniz

Herkesin zaman zaman kullandığı “kalbim kırıldı” teriminin bilimsel taraftaki karşılığını merak ettiniz mi hiç? Aşırı üzüntü ve keder sonucu ortaya çıkan ve genellikle kadınlarda görülen Kırık Kalp Sendromu, yani bilimsel adıyla Takotsubo Kardiyomiyopati bazen gerçekten kalbimizi etkileyebilir. İşte duygusal stresin kalp üzerindeki etkilerini ve kalbinizi nasıl koruyabileceğinizi ile ilgili Kardiyoloji Uzmanında önemli bilgiler

Kardiyoloji Uzmanı açıkladı: Sevgililer Günüde Kırık kalp Sendromu olabilirsiniz - Sayfa 1

Kardiyoloji Uzmanı açıkladı: Kırık kalp sendromu duygusal ya da fiziksel stres sonrası ortaya çıkar

Herkesin zaman zaman kullandığı “kalbim kırıldı” teriminin bilimsel taraftaki karşılığını merak ettiniz mi hiç? Aşırı üzüntü ve keder sonucu ortaya çıkan ve genellikle kadınlarda görülen Kırık Kalp Sendromu, yani bilimsel adıyla Takotsubo Kardiyomiyopati bazen gerçekten kalbimizi etkileyebilir! 

Kardiyoloji Uzmanı açıkladı: Sevgililer Günüde Kırık kalp Sendromu olabilirsiniz - Sayfa 2

Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu duygusal stresin kalp üzerindeki etkilerini ve kalbinizi nasıl koruyabileceğinizi anlattı.

 

Kardiyoloji Uzmanı açıkladı: Sevgililer Günüde Kırık kalp Sendromu olabilirsiniz - Sayfa 3

Duygusal ya da fiziksel stres sonrası ortaya çıkar

Kırık Kalp Sendromu, adından da anlaşılacağı üzere, genellikle ciddi duygusal ya da fiziksel stres sonrası ortaya çıkar.

Sevgililer Günü'nde çoğumuz, sevdiğimiz kişiyle romantik bir gün geçirmeyi hayal ederiz. Ancak, bu gün herkes için pembe balonlar ve kırmızı gül demetleriyle dolu olmayabilir. Bazıları için, bu özel gün beklenmedik bir stres kaynağına dönüşebilir. Belki de beklenen o büyük aşk itirafı gelmez ya da daha da kötüsü, bir ayrılık haberi alınır. İşte tam da bu noktada, Kırık Kalp Sendromu’nun perde arkası devreye girer.

Ama endişelenmeyin, bu sendrom genellikle geçicidir ve uygun tedavi ile çoğu insan tamamen iyileşir. Eğer Sevgililer Günü sizi biraz fazla stres altında bırakırsa, unutmayın ki kalbiniz kırılsa bile, zamanla ve doğru bakımla iyileşecektir.

Kardiyoloji Uzmanı açıkladı: Sevgililer Günüde Kırık kalp Sendromu olabilirsiniz - Sayfa 4

Uygun tedavi genellikle semptomları hafifletmeye yöneliktir

Kırık kalp sendromu, tıbbi adıyla takotsubo kardiyomiyopati, genellikle şiddetli duygusal ya da fiziksel stresin ardından ortaya çıkan geçici bir kalp durumudur. Uygun tedavi genellikle semptomları hafifletmeye ve kalbin normal işlevini desteklemeye yöneliktir.