Anasayfa /  Foto Galeri

Kanser tedavisinde immünoterapi dönemi! İmmünoterapi hakkında merak edilen 10 soru ve cevapları

Çağımızın hastalığı kansere karşı sürekli yeni tedavi yöntemleri geliştiriliyor. Şüphesiz tedavinin nasıl uygulanacağı kanserin türü, evresi ve hastanın genel sağlık durumuna göre belirlenirken, adını giderek daha sık duyduğumuz “immünoterapi” bazı özellikleriyle son yıllarda öne çıkan yöntemler arasında yer alıyor. İşte İmmünoterapihakkında merak edilen 10 soru ve cevapları

Kanser tedavisinde immünoterapi dönemi! İmmünoterapi hakkında merak edilen 10 soru ve cevapları - Sayfa 1

Çağımızın hastalığı kansere karşı sürekli yeni tedavi yöntemleri geliştiriliyor. Şüphesiz tedavinin nasıl uygulanacağı kanserin türü, evresi ve hastanın genel sağlık durumuna göre belirlenirken, adını giderek daha sık duyduğumuz “immünoterapi” bazı özellikleriyle son yıllarda öne çıkan yöntemler arasında yer alıyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Tıbbi (Medikal) Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İzzet Doğan bağışıklık sistemini kullanarak kanser gibi hastalıkları tedavi etmek için geliştirilen immünoterapinin; cerrahi, radyoterapi ve kemoterapiden sonra kanser tedavisinde dördüncü ana tedavi yöntemi olarak kabul gördüğünü söylüyor. Doç. Dr. İzzet Doğan bu etkili tedavi yöntemi hakkında merak edilen 10 soruyu yanıtladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.  

Kanser tedavisinde immünoterapi dönemi! İmmünoterapi hakkında merak edilen 10 soru ve cevapları - Sayfa 2

İmmünoterapi yöntemi nedir?
İmmünoterapinin; bağışıklık sistemini kullanarak kanser gibi hastalıkları tedavi etmek için geliştirilmiş bir dizi tedavi yöntemi olduğunu belirten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İzzet Doğan şöyle konuşuyor: “Toplum arasında immünoterapi denilince “immün kontrol noktası inhibitörleri’’ adı verilen tedavi grubu anlaşılmaktadır. İmmünoterapi tedavi yöntemleri arasında en yaygın olanları; monoklonal antikorlar, immün kontrol noktası inhibitörleri, kanser aşıları, adaptif hücre transferi (örneğin CAR T-hücre tedavisi) ve sitokin tedavisidir. Her bir tedavi türü, bağışıklık sistemini farklı şekillerde etkinleştirerek kanser hücrelerini hedef alır. Bu yöntemlerin uygulanması ve etkinliği kanserin türüne, evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır.”

Kanser tedavisinde immünoterapi dönemi! İmmünoterapi hakkında merak edilen 10 soru ve cevapları - Sayfa 3

İmmünoterapi nasıl fayda sağlar?

Normalde kanser hücreleri bağışıklık sisteminden kurtularak kontrolsüz bir şekilde büyüyebiliyor. Özellikle "kontrol noktası inhibitörleri" adı verilen ilaçlar T hücrelerinin kanser hücrelerine saldırmasının önündeki engelleri ortadan kaldırarak bağışıklık sistemini aktive ediyor. Bazı immünoterapiler kanser hücrelerine özgü moleküllere karşı antikorlar üreterek çalışıyor. 

Kanser tedavisinde immünoterapi dönemi! İmmünoterapi hakkında merak edilen 10 soru ve cevapları - Sayfa 4

İmmünoterapi akıllı ilaç tedavisi midir?

İmmünoterapi "akıllı ilaç" tedavisi olarak adlandırılan kategoriye giriyor. Bu tedavi kanser hücrelerini hedef alırken normal hücrelere minimum zarar vermeyi amaçlıyor. Bu ilaçlar bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanıması ve yok etmesi için özel moleküllere odaklandığından, immünoterapi, kanser tedavisindeki "akıllı ilaç" stratejilerinin önemli bir parçası olarak kabul ediliyor.