Anasayfa /  Sağlık

Kanser ile ilgili doğru bilinen yanlışlar!

4 Şubat  Dünya Kanser Günü vesilesiyle Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Fatih Ölmez kanserde doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.

Abone ol
Abone ol 04 Şubat 2017 12:00

4 Şubat  Dünya Kanser Günü vesilesiyle kanserde doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi veren Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Fatih Ölmez, erken tanı alan kişilerin çoğu kez sadece cerrahi müdahalelerle kanser hastalığından kurtulabildiğinin altını çizdi.

Açıklamada Ölmez'in kanserle ilgili doğru bilinen yanlışlara yönelik şu görüşlerine de yer verildi:

"Toplumda kanserin belirti ve bulgularının olmadığı görüşü yaygındır. Ancak birçok kanser türü erken dönemde uyarıcı belirti ve bulgular gösterir ve erken tanı tartışılmaz düzeyde yararlıdır.

Diğer bilinen bir görüşte ise tümörlü dokuya biyopsi yapmak kanserin yayılmasına neden olur fakat tümör biyopsisi yapmanın kanserli hücrelerin yayılmasına neden olduğu ile ilgili bilimsel kanıt yoktur.

Ne yaparsan yap kanser olacağın var ise olursun, kanser benim kaderimdir görüşünün aksine tüm yeni kanser vakalarının en az yarısı önlenebilir veya erken teşhis edilebilir. Tek başına sigara tüm kanser ölümlerinin yüzde 30'unu kapsar.

Bilinen diğer bir görüş ise, çoğu kanser ailesel geçişlidir, eğer ailede kanser öyküsü yok ise kişinin risk altında olmadığıdır ancak sadece yüzde 5-10 kanserin ailesel ilişkisi bilinir, çoğu sporadiktir ve aile ilişkisi yoktur.

Bilinenin aksine kanserin hiçbir çeşidi bulaşıcı değildir. Bununla birlikte bilinen bulaşıcı virüsler kansere neden olabilir.

Ayrıca şekerin kanser gelişimini hızlandırdığı görüşü de yanlıştır. Şeker yemenin kanser hücresinin gelişimine veya hızlı yayılacağına ilişkin bilimsel kanıt yoktur. Normal hücrede olduğu gibi kanserli hücrenin de büyüme ve normal fonksiyonlarını görmek için şekere ihtiyacı vardır. Ancak şekeri kısmak kanser büyümesini yavaşlatmaz, şekeri arttırmak kanserli hücrenin büyümesini hızlandırmaz."


Yorumlar