Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Kanlı Ay tutulması ne zaman? 2021 Mayıs ayı kanlı ay tutulması hangi gün?

Ay tutulması ne zaman, hangi gün? Ay tutulması başta astroloji meraklıları olmak üzere göksel hareketleri yakından takip edenler tarafından merakla bekleniyor. Peki, Güneş, Ay ve Dünya'nın peş peşe sıralanmasıyla oluşan Ay tutulması ne zaman? 2021 Mayıs ayı Kanlı ay tutulması hangi gün? İşte merak edilip araştırılan tarihleri cevabı..

Abone ol
Abone ol 24 Mayıs 2021 15:10

Kanlı Ay tutulması ne zaman? 2021 Mayıs ayı kanlı ay tutulması hangi gün?

Ay tutulması ne zaman, hangi gün? Ay tutulması başta astroloji meraklıları olmak üzere göksel hareketleri yakından takip edenler tarafından merakla bekleniyor. Peki, Güneş, Ay ve Dünya'nın peş peşe sıralanmasıyla oluşan Kanlı Ay tutulması ne zaman? 2021 Mayıs ayı Kanlı ay tutulması hangi gün? İşte merak edilip araştırılan tarihleri cevabı..

Kanlı ay tutulması ne zaman? 

Kanlı Ay tutulması 2021 Mayıs ayının son günlerinde gerçekleşecek. Uzmanlar Kanlı Ay tutulmasıyla ilgili 26 Mayıs Çarşamba gününü 27 Mayıs Perşembe gününe bağlayan gece çıplak gözle izlenebileceğini açıkladı.

Kanlı ay tutulması nedir?

Ay, Dünya etrafındaki bir tam turunu yaklaşık 27 günde tamamlar ve 29.5 günde döngüsünü gerçekleştirir. Ay'ın iki döngüsü arasındaki farkları, Ay'ın, Dünya'nın ve Güneş'in Ay yörüngesi sırasında değişen göreli konumu sebebiyle ortaya çıkar. Kanlı Ay Tutulması yalnızca Ay'ın Dolunay evresinde ve Ay Tutulması sırasında yaşanır. Bu esnada Dünya'da Güneş'in yeni doğduğu ve battığı yerlerdeki Güneş ışıkları Ay'ın yüzeyine ulaşır.

 

Kanlı ay tutulması nasıl olacak?

Kanlı Ay Tutulması Dünya'nın gölgesinin Ay'ı tamamen karanlığa bürüyerek Tam Ay Tutulması yaşandığı zaman gerçekleşir ve bu sebeple Ay kırmızı renk görünür. Ay, Dünya etrafındaki bir tam turunu yaklaşık 27 günde tamamlar ve 29.5 günde döngüsünü gerçekleştirir. Ay'ın iki döngüsü arasındaki farkları, Ay'ın, Dünya'nın ve Güneş'in Ay yörüngesi sırasında değişen göreli konumu sebebiyle ortaya çıkar. Kanlı Ay Tutulması yalnızca Ay'ın Dolunay evresinde ve Ay Tutulması sırasında yaşanır.

Kanlı Ay Tutulması sırasında Dünya, Ay ve Güneş'in arasında kalır ve Güneş'ten Ay'a giden ışığı keser. Böylece Ay, Dünya'nın gölgesi tarafından örtülür. Bu sırada Dünya'da Güneş'in yeni doğduğu ve battığı yerlerdeki Güneş ışıkları Ay'ın yüzeyine ulaşır. Ay'ın yüzeyine ulaşan Güneş ışığı geniş yayılarak Ay'a kırmızı bir görüntü verir. Böylece Kanlı Ay Tutulması oluşur. Havanın kirlilik oranı ve bulutlar, Ay'ın renginde etkili olabilir.

Tutulma esnasında tam olarak kaybolmayan Ay, koyu kızıl bir renge bürünecek. Bu durum, tutulma olayı esnasında Dünya'dan yansıyan Güneş ışınlarının Ay'ın üzerine düşmeye devam etmesi ile açıklanıyor.

Güneşin kızıl - turuncu renkli ışınları için Dünya'nın atmosferinin oldukça şeffaf olması, bu ışınların tutulma esnasında Ay'ın yüzeyine çok etkili bir biçimde yansımasına sebep oluyor. Bu sebeple gökyüzü olayı esnasında Ay, kızıl renge bürünüyor. Kanlı Ay Tutulması en net Afrika ve Avrupa'dan gözlemlenecek. Madagaskar ve Orta Doğu Kanlı Ay Tutulması'nın en iyi şekilde izlenebileceği yerler olacak.

Yorumlar