Anasayfa /  Dünya

Joe Biden'ın İsrail'e olan tam desteği ABD yönetiminde ciddi sorunlara neden oldu!

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında yaşanan insanlık dramı, dünya genelinde protestolara neden olurken, ABD yönetiminin İsrail'e verdiği destek konusunda savaş karşıtı sesler yükseliyor.

Abone ol
Abone ol 20 Ekim 2023 20:30

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında yaşanan insanlık dramı, dünya genelinde protestolara neden olurken, ABD yönetiminin İsrail'e verdiği destek konusunda savaş karşıtı sesler yükseliyor.

ABD'nin İsrail-Filistin politikasının, ABD yönetimi içinde krize yol açtığı ortaya çıktı. Huffington Post gazetesine konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ABD'nin İsrail'e sağladığı tam destek politikasının kurum içinde anlaşmazlıklara yol açtığını ifade etti.

Bazı Dışişleri çalışanlarının, Biden'ın politikalarına itirazlarını dile getirmeye hazırlandığı, personelin moralinin ciddi şekilde zedelendiği ve bazılarının istifayı düşündüğü belirtiliyor.

Sözcü'de yer alan habere göre, kaynaklar, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve diğer üst düzey yetkililerin, kurum içinde artan rahatsızlığı yakından takip ettiğini belirtiyor. Özellikle uzman olarak çalışan bakanlık personeli, kendi görüşlerinin dikkate alınmaması ve ABD yönetiminin Gazze'ye saldırmayı planlayan İsrail'e verdiği destekten memnuniyetsizliklerini dile getiriyor.

İstifa eden yetkili: birçok mevkidaşım bana destek verdi

Huffington Post'a konuşan bir Dışişleri yetkilisi, bakanlıktaki krizin her düzeyde devam ettiğini ve bazı diplomatların itirazlarını resmi yollarla ileteceğini ifade etti.

Ayrıca, ABD Dışişleri'nde "müttefiklere ve ortaklara silah tedariki" biriminde genel müdür olarak görev yapmış olan Josh Paul, bu hafta ABD yönetiminin İsrail yanlısı tutumunu daha fazla destekleyemeyeceğini ifade ederek istifasını açıklamıştı.

Paul, LinkedIn üzerinde yayınladığı bir mektupta, ABD'den İsrail'e sağlanan ölümcül silah tedarikinin aşıldığını ve "Hem işgal karşıtı olup hem işgali destekleyemeyiz" ifadelerini kullanmıştı. Paul, Huffington Post'a yaptığı açıklamada, istifasının ardından birçok meslektaşının kendisine ulaşarak destek sunduğunu ve aynı düşünceyi paylaştıklarını belirtti.

Vietnam Savaşı’nda da aynısı yaşanmıştı

Gazete, Dışişleri Bakanlığı içinde resmi itirazların daha önce Vietnam Savaşı gibi ABD içinde krize yol açan süreçlerde kullanıldığını ve bu yöntemle yetkililerin ABD'nin tehlikeli kararlarını eleştirebildiğini belirtti.

Bakanlık sözcülerinden Matthew Miller, gazetenin açıklama talebine cevap verirken, kurum içinde farklı düşünceleri teşvik ettiklerini ve Bakan Blinken'ın muhalif fikirleri dikkate aldığını savundu.

Dışişleri kaynakları ise ABD'nin İsrail'e verdiği desteğin, Arap diplomatlardan büyük tepki aldığını ve ABD'nin bölgedeki desteğini kaybetme riski taşıdığını vurguladı.

 

Yorumlar