Anasayfa /  Güncel

İzmir'de 'mücbir sebep' ilan edilecek mi?

İzmir'de yaşanan felaketin ardından şehirde bulunan Mali Müşavirler hükümetten 'mücbir sebep' ilan edilmesini talep ediyor. Peki mücbir sebep nedir? İzmir'de mücbir sebep neden isteniyor?

Abone ol
Abone ol 31 Ekim 2020 17:58

İzmir, dün 14:51 sularında 6.6 şiddetindeki deprem felaketiyle sarsıldı. Yaşanan felaketin ardından şehirde 9 bina enkaz haline dönerken birçok ev ve iş yerleri kullanılamaz duruma geldi. Duvarların çatladığı, eşyaların darma duman olduğu İzmir'de Mali Müşavirler ay sonun gelmesi sebebiyle mücbir sebep ilan edilmesini bekliyor. Hukukta bir görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil eden hallerin yaşandığı durumda ilan edilen mücbir sebep nedir? Hangi hallerde mücbir sebep ilan edilir?

2020 MÜCBİR SEBEP NEDİR?
Mücbir sebep; "Hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk ve buna benzer hallerdir" tanımlanıyor.

MÜCBİR SEBEP HANGİ HALLERDE İLAN EDİLİR
Mücbir sebep hukukta; olağanüstü, olağan dışı ve mutad ve devamlı olanın dışında gerçekleşen nitelikte bir olay, olgu veya durumdur. Bu engel, doğal afetler (deprem, sel, seylap, kasırga vb.), sosyal patlamalar (büyük çaplı isyan çıkması, genel grev vb.), hastalıklar, mevzuatla getirilen getirilen yasaklamalar ve engellemeler, ablukalar, ambargolar, kişilerin özel mal varlığına büyük çaplı ve tamamen el koymalar, büyük ekonomik krizler, kazalar, hırsızlıklar, yangınlar gibi sayısız türde ve çok değişik şekillerde ortaya çıkabilmektedir.

İZMİR'DE NEDEN MÜCBİR SEBEP İSTENİYOR?
İzmir'de yaşanan deprem felaketi birçok iş yerinin su basmasına, duvarların çatlamasına ve eşyaların kullanılamaz hale gelmesine sebep oldu. Mali Müşavirler bu nedenle ay sonu işlemlerin yerine getirilemeyeceğini söylüyor. Mali Müşavirler, Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan mücbir sebep ilan edilmesi için gerekli adımın bir an evvel atılması gerektiğini söylüyor.

Yorumlar