Anasayfa /  Kültür sanat

İsveç edebiyatının büyük yazarlarından Strindberg'den hesaplaşmalar üzerine bir oyun: Alacaklılar

Strindberg, bir kadın, eski eşi ve yeni işine otel odasında gergin bir köşe kapmaca oyununa yerleştiriyor. Kısa fakat çarpıcı oyun, yazarın en olgun ve sürükleyici eseri.

Abone ol
Abone ol 10 Mart 2024 16:10

İsveç edebiyatının büyük yazarlarından Strindberg'den yeni aşklar, eski aşklar, hesaplaşmalar üzerine bir oyun.

Strindberg, bir kadın, eski eşi ve yeni işine otel odasında gergin bir köşe kapmaca oyununa yerleştiriyor. Kısa fakat çarpıcı oyun, yazarın en olgun ve sürükleyici eseri.

İsveç edebiyatının büyük yazarlarından August Strindberg, altmışı aşkın oyunuyla yalnızca doğduğu ülkede değil Avrupa ve Amerika tiyatrolarında da önemli izler bıraktı. Aynı zamanda natüralist tiyatronun da öncüsü sayılan Strindberg'ın sıkça sahnelenen trajikomedisi Alacaklılar, yazarın en çarpıcı oyunlarından biri olarak değerlendirilir.
 
Bir pansiyon odasında, evli bir çift ve bir adamın arasında geçen oyunda, evliliğe ve kadın erkek ilişkilerine dair herkesin bildiği ancak sesli söyleyemediği şeyleri açık eder Strindberg. Yazar Tekla ve ressam kocası Adolf'un evlilikleri, yan odadaki tuhaf misafir Gustav'ın sorduğu detaylı sorularla ciddi bir sınava tabi tutulur. Alacaklılar, Strindberg'ın "en olgun çalışmam" olarak değerlendirdiği, kısa, ancak uzun süre tesiri altına alan önemli bir eser.

Kitap Adı: Alacaklılar
Yazar: August Strindberg
Çeviri: Zeynep Avcı
Yayınevi: Can Yayınları
Dizi: Klasik
Tür: Oyun
Sayfa Sayısı: 96
Fiyatı: 51,00 TL

AUGUST STRINDBERG

1849'da Stockholm'de doğdu. 13 yaşında annesini veremden kaybetti. Babasının yeniden evlenmesiyle kötü geçen çocukluğu daha da zorlaştı. Uppsala Üniversitesi'nde Tıp okumaya başladı ancak oyun yazarı olma hayalleri kuruyordu. Okulu bıraktı ve bir tiyatroda muhasebeci olarak çalışmaya başladı. Oyunlar yazmaya başladı ve modern diller ve estetik eğitimi almak üzere Uppsala Üniversitesi'ne geri döndü. Gazetecilik yaptığı yıllarda Mäster Olof (Olof Usta) adlı tarihî dramını yazdı. Ancak adını ilk kez, ilk modern İsveç romanı olarak tanımlanan Röda rummet (Kırmızı Oda) romanıyla duyurdu. Fransa, Almanya, Danimarka ve İsviçre'de yaşadı. Üç evlilik yaptı. İsveç edebiyatına hemen hemen yarısını oyunların oluşturduğu 120 eser kazandırdı, Avrupa ve Amerikan tiyatrosu üzerinde önemli etkiler bıraktı. 1912'de, altmış üç yaşında, Stockholm'de mide kanserinden öldü.
 
ZEYNEP AVCI

1947'de doğdu. ODTÜ'de İdari Bilimler ve İÜ'de Sosyoloji okudu. 1966-1975 yılları arasında CumhuriyetYeni İstanbulHürriyetKelebekMilliyet gazetelerinde, Sipa Press ajansında çeşitli görevler üstlendi. Kötü Bir Yaratık (1983), Ahşap Köşkün Hanımefendisi (1986), Aşk Meleğinin İşleri (1998) adlı öykü kitapları, Bir Kadının Güncesinden Sayfalar (1989) adlı bir deneme kitabı bulunan Avcı'nın Abelard ve Heloise adlı oyun çevirisi Avni Dilligil En İyi Çeviri Ödülü'ne değer görüldü.

Yorumlar