Anasayfa /  Ekonomi /  Sektör Haberleri

İstihdam verilerine göre zam oranlarında cinsiyet eşitsizliği göze çarpıyor

Türkiye’nin önde gelen istihdam platformu Eleman.net’in verilerine göre, kadınların iş başvurularının yoğunlaştığı sektörler arasında perakende öne çıkıyor. Eleman.net’in dört bin kişiyle gerçekleştirdiği bir ankette ise kadın ve erkek arasındaki maaş farkları göze çarpıyor.

Abone ol
Abone ol 06 Mart 2024 05:07

İstihdam verilerine göre zam oranlarında cinsiyet eşitsizliği göze çarpıyor

En fazla istihdama aracılık eden platformlardan biri olan Eleman.net, kadın istihdamına yönelik verilerini açıkladı. 2023 yılındaki 420 bin kişilik istihdamının yüzde 20’sini kadınlar oluşturuyor. Kadınların en çok istihdam edildiği sektörlerin başında perakende, gıda, çağrı merkezi, güvenlik, lojistik, tekstil, üretim ve sağlık sektörü geliyor. Kadınların iş başvuru tercihleri de istihdam edildikleri sektörlerle paralellik gösteriyor. 

Eleman.net verilerine göre toplam iş arayışının yüzde 46’sını kadınlar oluşturuyor, en fazla iş arayanlarda ise lise mezunu kadınlar öne çıkıyor. İş başvurusu yapan kadınların yüzde 64'ü lise, yüzde 24,82 lisans, yüzde 24,21 ise ön lisans mezunlarından oluşuyor. İlköğretim mezunlarının yüzde 8,25 gibi bir orana sahip olduğu iş arama listesinin en altında da doktora ve yüksek lisans mezunları yer alıyor.

Kadınlar en çok satış danışmanı, ön muhasebe elemanı, müşteri temsilcisi, güvenlik görevlisi, sekreter, depo görevlisi, çağrı merkezi personeli, üretim elemanı, kasiyer pozisyonlarına başvuruda bulunuyor. Satış danışmanı pozisyonu zirvede yer alırken, kasiyerlik liste sıralamasının en altında yer alıyor.

‘’Kadın istihdamını artırmak öncelikli hedefimiz’’

Toplam iş başvurularının yarıya yakınını kadınlar oluştururken, toplam istihdamda kadınların oranı beşte bir seviyesinde kalıyor. Konuya ilişkin Eleman.net CEO’su Levent Dicle, ‘’Kadın istihdamını artırmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. 2024 yılında kadın istihdam oranımızı yüzde 25 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz’’ dedi. 

Kadınlara en yüksek zam elektrik ve elektronik sektöründen

15 milyonluk Eleman.net özgeçmiş havuzunun yüzde 50,58’i kadınlardan oluşuyor, İstanbul Avrupa Yakası’nda yaşayan kadınlar ise iş arayışında yoğunluğu oluşturuyor. İş başvurusunda bulunan kadınların yüzde 24.78’i İstanbul Avrupa Yakası’nda, yüzde 18.69’u İstanbul Anadolu Yakası’nda, yüzde 10.94’ü Ankara’da, yüzde 9.54’ü İzmir’de ve yüzde 6.82’si Kocaeli’nde ikamet ediyor. 

Eleman.net bünyesinde gerçekleşen ankete göre kadın çalışanların en çok zam aldığı sektörler sırasıyla elektrik ve elektronik, gıda ve tekstil olarak öne çıkıyor. Ankete verilen cevaplarda ise zam oranının yüzde 50'nin üzerinde gerçekleştiği görülüyor. 

Erkekler kadınlardan daha fazla zam alıyor

Eleman.net’in dört bin kişiyle gerçekleştirdiği bir başka ankette ise kadın ve erkek arasındaki maaş farkları göze çarpıyor. Ankete göre yüzde 50’den fazla zam aldım diyen erkeklerin oranı yüzde 25 iken, kadınların oranı ise 15’te kalıyor. Yüzde 40 ila 50 arasında zam aldım diyen erkeklerin oranı yüzde 30 iken, kadınların oranı bu soruda da yüzde 21 olarak cevaplanıyor.
 Yine aynı ankete göre yüzde 10’dan az artış oldu diyen erkeklerin oranı yüzde 14 iken, bu oran kadınlarda yüzde 23 seviyesinde seyrediyor. Anketin toplam sonuçlarına göre yüzde 10, yüzde 20 ve yüzde 20, yüzde 30 arası zam oranında kadınlar çoğunluğu oluşturuyor. Yüzde 40 ve 50 oranında zam artışında ise erkeklerin kadınların önünde olduğu gözlemleniyor. 

“Toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sunmak çalışma ilkelerimizin başında geliyor.” 

19 yılda milyonlarca kadının istihdam edilmesine katkı sağladıklarını belirten Eleman.net CEO’su Levent Dicle, “Toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sunmayı önemsiyoruz. Kadınların iş yaşamına katılımını artırmak için çalışmalar yürütüyor, işveren markalarıyla kadın istihdamını artırmaya yönelik projeler geliştiriyoruz. Öne çıkan projelerimiz arasında Opet Kadın Gücü, Shell'de Kadın Enerjisi ve Gratis Beauty Akademi yer alıyor.” dedi.

Yorumlar