Anasayfa /  Spor /  Futbol

İşte Türk futbolundan dünya futboluna kazandırılan değerler

Şükrü Gülesin'den, Can Bartu'ya, Erdal Keser'den, Engin Verel'e, Gökdeniz Karadeniz'den Cengiz Ünder'e uzanan ihracatımız tavan yaptı.

Abone ol
Abone ol 13 Temmuz 2017 16:02

Geçmişten günümüze yurt dışına oyuncu satma konusunda sıkıntılar yaşayan Türk futbolu bu sorununu gün geçtikçe çözüme kavuşturuyor. Özellikle son dönemlerde UEFA ile sorunlar yaşayan kulüpler getirilen sınırlamalarla birlikte, oyuncu satabildiği kadar transfer yapabilmesi nedeniyle alt yapılardan yetişen, ya da düşük bedellere transfer edilen oyuncuları iyi teklifler gelmesi halinde yurt dışına gönderiyor. Son dönemlerde yetenekli oyuncuların çıkmasının yanı sıra menajerlerin de işin içine girmesiyle, daha kurumsal, daha güvenilir bir hal alan transfer durumu, Avrupa'da Türk menajerlerinin tanınmasını ve sadece Türkiye'ye ünlü isimlerin gelmesini değil, Türk futbolcuların da yurt dışında forma giymelerine imkan sağlıyor. Avrupa'nın önemli kulüpleri uzun süredir takip ettikleri ve yeteneklerine inandıkları Türk oyuncuları önemli rakamlar ödeyerek kadrolarına katıyorlar.

 KİMLER GİTMEDİ Kİ

Bekir Refet (Bombacı Bekir), Lefter Küçükandonyadis, Şükrü Gülesin, Metin Oktay, Bülent Esel, Can Bartu, Engin Verel, Erdal Keser gibi Türk tarihinin önemli futbolcularının yurt dışı transferlerinin ardından uzun süre Türkiye sınırlarının dışına futbolcu gönderememişti. Daha sonra Selçuk Yula ile başlayan dönemle birlikte Türk kulüpleri Hakan Şükür, Hami Mandıralı, Erol Bulut, Nihat Kahveci gibi isimleri iyi paralar kazanarak Avrupa takımlarına gönderdiler.  

 UEFA KUPASI ve DÜNYA 3'NCÜLÜĞÜNÜN KATKISI BÜYÜK

 2000 yılında Galatasaray'ın UEFA Kupasını kaldırması, yine 2001 yılında kazanılan Süper Kupa ve 2002 yılında elde edilen Dünya 3'ncülüğüyle, Türk futbolunda tarihi başarılar elde edilirken, turnuvalarda başarılı performanslar gösteren Türk futbolcularda Avrupa'nın yolunu tuttu.

 Bu dönemde Ümit Davala, Arif Erdem, Emre Belözoğlu, Okan Buruk, Tugay Kerimoğlu, Rüştü Reçber, İlhan Mansız, Fatih Akyel, Hakan Şükür Avrupa sahnesinde boy gösteren futbolcular oldular. 

 Daha sonraki dönemlerde ise yurt dışına giden futbolcu sayısında azalmalar olsa da kazanılan bonservis bedelleri daha önceki dönemlerde kazanılan paraların üstüne çıkmayı başardı. 

 "2010'DAN BERİ 64 MİLYON EURO"

 Yurt dışına transfer olan Türk oyuncuların iyi performanslar göstermesiyle birlikte Avrupa Kulüpleri Türkiye pazarına yönelmeye başladı. Mehmet Topal'la başlayan son dönem transferleri Umut Bulut, Arda Turan, Salih Uçan, Atınç Nukan, Enes Ünal, Ersan Adem Gülüm, Burak Yılmaz, Emre Çolak, Çağlar Söyüncü, Cengiz Ünder ile devam etti. Bu oyuncuların bonservislerini elinde bulunduran kulüpler, bu transferlerden toplamda 64.75 Milyon Euro elde etti. Yurt dışına giden futbolcular arasında İtalya Kulübü Roma'ya imza atmak üzere bu ülkeye doğru hareket eden Cengiz Ünder 13 Milyon Euro bedelle Türkiye'den yurt dışına transfer olan en pahalı futbolcu olacak.

 ÖNCE ONLAR GİTTİ

Can Bartu 

 Metin Oktay,

Şükrü Gülesin

 Bülent Esel

 Engin Verel

 Selçuk Yula

 1990 SONRASI TAVAN YAPTI

 Hakan Şükür 6.5 milyon Euro 

 Hami Mandıralı 3.5 milyon Euro 

 Erol Bulut 600 bin Euro 

 Tugay Kerimoğlu 2.5 milyon Euro 

 Alpay Özalan 9 milyon Euro 

 Arif Erdem  4 milyon dolar 

 Tayfun Korkut bonservissiz

 Oktay Derelioğlu 3 milyon Euro 

 Okan Buruk bonservissiz 

 Ümit Davala 5 milyon Euro 

 Emre Belözoğlu bonservissiz

 Fatih Akyel 2.5 milyon Euro 

 Hakan Ünsal 3 milyon euro

 Nihat Kahveci 4.45 milyon Euro 

 Rüştü Reçber bonservissiz 

İlhan Mansız 4.5 milyon dolar 

 Fatih Tekke 7.5 milyon Euro 

 Ümit Özat-bonservissiz 

 Caner Erkin cska 4 milyon Euro 

 Tuncay Şanlı bonservissiz

 Necati Ateş  150 bin krailık

 Sinan Kaloğlu bonservissiz

 Gökdeniz Karadeniz 8.700 bin Euro

 Mehmet Topal 5 milyon euro

 Umut Bulut 3.5 milyon Euro 

 Arda Turan 12 milyon Euro 

 Salih Uçan 4.75 milyon Euro kiralık 

 Sezer Özmen  boservissiz 

 Atınç Nukan  6 milyon euro

 Enes Ünal 3 milyon Euro 

 Ersan Adem Gülüm 7 milyon Euro 

 Burak Yılmaz 8 milyon Euro 

 Emre Çolak  boservissiz

 Çağlar Söyüncü 2.5 milyon Euro 

 Cengiz Ünder 13 milyon Euro 

 Enver Cenk Şahin 1 milyon 75 bin Euro


Yorumlar