Anasayfa /  Foto Galeri

işte Ordu'nun mistik adası!

Eskiden gemicilerin depo ve sığınak olarak kullandıkları tahmin edilen Ordu'daki Hoynat Adası'nda şimdi martı ve karabatak kuşları yaşıyor. Tepeli Karabatakların tek yuva yaptığı yer olan Hoynat Adası Türkiye'nin en çok merak edilen yerlerinden biri ve UNESCO yolunda!

işte Ordu'nun mistik adası! - Sayfa 1

Perşembe ilçesinin en önemli tarihi unsurlarından biri olan Hoynat Adası, Ramazan köyü sınırları içerisinde Hoynat tünelinin hemen yanında konumlanıyor. Eskiden gemicilerin depo ve sığınak olarak kullandıkları tahmin edilen bu adada şimdi sadece martı ve karabatak kuşları yaşıyor.

işte Ordu'nun mistik adası! - Sayfa 2

Türkiye'de tepeli karabatak kuşlarının yuva yaptıkları iki yerden birisi olduğunu bilinen Ordu'nun Perşembe ilçesindeki Hoynat Adası'nda, 90 çift tepeli karabatak ile 250 çift gümüş martınınyaşadığı tespit edildi.

işte Ordu'nun mistik adası! - Sayfa 3

Girişlerin yasak olduğu ve kuşların yaşam alanı olarak bırakılan adada, kuş gözlemciliği açısından önemli olması nedeniyle proje hazırlığı başlatıldı. Geçmişte denizcilerin depo ve sığınak olarak kullandığı bilinen ve barındırdığı 'Önemli Kuş Alanı' seçilen ve kuşların doğal yaşam alanı olarak bırakılan ada her geçen gün ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

işte Ordu'nun mistik adası! - Sayfa 4

Perşembe Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan, Hoynat Adası'nın, tepeli karabatak kuşlarının Türkiye'de üreme noktalarının iki tanesinden biri olduğunu ifade ederek,

"Aynı zamanda martıların da üreme noktaları. Bu adamız tamamen kuş cenneti, insanlardan tamamen soyutlanmış ve kuşlara ayrılmış bir ada. Adaya çıkmak kuşları ürkütmemek için yasak.Burası kuşların üreme alanı olduğu için burayı özellikle koruma altına aldık" dedi.