Anasayfa /  Foto Galeri

İşte daha yüksek bir emekli maaşı elde etme yöntemi!

Emekli maaşını artırmak isteyenler için önemli bir uyarı! Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, yeni emekli olacak kişilere daha yüksek bir gelir elde etme stratejisi sunuyor. Kıdem tazminatı ve emekli maaşı her ikisi de artırılabilir. Ancak, emeklilik başvurusunu hangi tarihte yapmanın avantajlı olduğunu merak ediyor musunuz? 31 Aralık'tan önce mi yoksa Ocak'tan itibaren mi? emekli olmanın daha iyi olduğunu öğrenmek için detaylar…

İşte daha yüksek bir emekli maaşı elde etme yöntemi! - Sayfa 1

Milyonlarca kişi, Ocak 2024'te yürürlüğe girecek olan emekli maaşı zammı oranlarını merak ederken, yeni emekli olmaya hazırlananlar ise "Emekli aylığı ne kadar olur?" sorusuna yanıt arayışındalar. Emeklilik dilekçesinin sunulduğu tarih, hem aylık hem de ikramiye miktarını doğrudan etkileyen kritik bir faktördür. Ancak, emeklilik dilekçesini 31 Aralık'tan önce veya sonra sunmak, emeklilik maaşınızı değiştirme potansiyeline sahiptir. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, yeni emekli olacak bireylere bu çifte kazanç sağlayan formülü ayrıntılı bir şekilde açıkladı.

İşte daha yüksek bir emekli maaşı elde etme yöntemi! - Sayfa 2

Bir uzman, 2023 yılında emeklilere önce yüzde 30, ardından da yüzde 25 oranında bir zam yapıldığını hatırlatarak, "Toplamda enflasyon farkı ve refah payıyla yüzde 55 gibi görünse de, yüzde 25 artışlı maaşa yüzde 30 ilave yapıldığı için bu oran yüzde 62,5 gibi bir değere denk geliyor. Başka bir deyişle, 2023 yılında emekli olacak kişiler toplamda yüzde 62,5 oranındaki artıştan yararlanacaklar" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İşte daha yüksek bir emekli maaşı elde etme yöntemi! - Sayfa 3

2024 yılında emekli olacakların durumuyla ilgili olarak ise, "Bu durum enflasyona göre şekillenecek. Aralık ayı enflasyonu 3 Ocak'ta açıklanacak. Yıl sonu enflasyonu tahminleri yüzde 65-70 arasında dolaşıyor. Ancak biz, bu rakamın üzerinde bir enflasyon bekliyoruz. 2024 yılında emekli olacak bireyler ayrıca yüzde 30 büyüme oranının etkisi altında olacaklar. Büyüme oranının yüzde 4,5 civarında olacağını öngörüyoruz. Yüzde 4,5 büyüme oranının da yüzde 30'u, yaklaşık olarak 1,35 oranına tekabül ediyor" dedi.

İşte daha yüksek bir emekli maaşı elde etme yöntemi! - Sayfa 4

Emekli maaşlarında yaklaşık yüzde 10 civarında bir fark meydana gelecek

Hesaplama farkına dikkat çeken Erdursun, "Özetle, 31 Aralık 2023 tarihine kadar emekli olanların aylıkları yaklaşık yüzde 62,5 oranında artmışken, 2024 yılının Ocak ayında emeklilik başvurusu yapanların aylıkları yaklaşık yüzde 70'e yakın bir artış gösterecek. Bu arada yaklaşık yüzde 10'luk bir fark meydana gelecek. Dolayısıyla, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren emeklilik başvurusunda bulunanların emekli aylığı, yaklaşık olarak yüzde 10'a yakın daha fazla olacak" dedi.