Anasayfa /  Foto Galeri

İşsizlik ödeneği kaç tl? Kaç ay çalışan kaç ay işsizlik parası alır?

İşsizlik parası alabilmeniz için en önemli kıstas 30 günlük başvuru süresini geçirmemek. İşten çıkarıldıysanız 6 ay ile 10 ay arasında değişen sürelerde işsizlik ödeneğini İŞKUR başvurunuz sonucunda alabilirsiniz. Tabi son aldığınız maaş miktarı sizin ne kadar işsizlik parası aldığınızı beliriyor.

İşsizlik ödeneği kaç tl? Kaç ay çalışan kaç ay işsizlik parası alır? - Sayfa 1

İş Kanunu kapsamında geçerli bir neden olmadan işten çıkarılanlar İŞKUR aracılığıyla en az 6 ay, en fazla 10 ay boyunca işsizlik ödeneğinden yararlanabilir. İşsizlik ödeneği maaşa göre belirlenirken, en yüksek ödenek brüt asgari ücretin yüzde 80'i kadar ödeniyor. İşsiz sigortalıların yeni iş bulana kadar nakit ihtiyacı karşılanırken İŞKUR aracılığıyla yeni iş bulmaları sağlanıyor.

İşsizlik ödeneği kaç tl? Kaç ay çalışan kaç ay işsizlik parası alır? - Sayfa 2

İşten ayrıldıktan sonra 1 ay içinde başvuru gerekiyor. İşsizlik ödeneği alanlar işbaşı eğitim programı, mesleki eğitim kurslarına katılarak günlük harçlıklarını da çıkarabiliyor. İşsiz kalan kadınlara istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılmaları halinde 2-5 yaş arası çocuklar için 400 lira kreş desteği veriliyor.

İşsiz kalınan dönemde verilen devlet destekleri, ödeneğe hak kazanma koşulları, sağlık hizmeti, yeni iş fırsatları başta olmak üzere merak edilen soruların yanıtları şöyle:

İşsizlik ödeneği kaç tl? Kaç ay çalışan kaç ay işsizlik parası alır? - Sayfa 3

1-İşsizlik ödeneği almanın şartları nelerdir?

Kendi istek, kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin sona ermesinden önceki 120 gün hizmet akdine sahip olunması, son üç yılda 600 gün süreyle sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor. Sözleşmenin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvuruda bulunması zorunluluğu var. Bu süre aşıldığı takdirde alınacak maaş süresi de o kadar düşüyor. Yani 10 ay maaş alacak bir sigortalı eğer 2 ay geç başvurursa 8 ay maaş alıyor. Kendi isteğiyle işten ayrılanlar alamıyor.

İşsizlik ödeneği kaç tl? Kaç ay çalışan kaç ay işsizlik parası alır? - Sayfa 4

2-İŞKUR'un önerdiği işleri kabul etmezsen işsizlik ödeneğim kesilir mi?

Son çalışılan işin ücret ve çalışma koşullarına yakın, ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı nedene dayanmadan reddedenlerin ödeneği kesilir. Ayrıca, denetimlerde işsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı çalıştığı tespit edilenlerin de ödeneği yeniden başlatılmamak üzere kesilir.