Anasayfa /  Ekonomi

İşsizlik maaşı ve kıdem tazminatı ne kadar olacak?

Tam 7 milyondan fazla çalışanı doğrudan, dolaylı olarak ise toplumun genelini ilgilendiren yeni asgari ücretle ilgili beklenen an geldi. Asgari ücrete, toplamda yüzde 49'luk bir zam yapıldı. Bu önemli güncelleme, özellikle kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği gibi alanları etkilemekte. Zam oranlarının belirlenmesiyle birlikte, "İşsizlik maaşı ve kıdem tazminatı tavanı ne kadar olacak?" sorusu da cevap buldu. İşte detaylar.

Abone ol
Abone ol 28 Aralık 2023 08:00

Tam 7 milyondan fazla çalışanı doğrudan, dolaylı olarak ise toplumun genelini ilgilendiren yeni asgari ücretle ilgili beklenen an geldi. Asgari ücrete, toplamda yüzde 49'luk bir zam yapıldı.

Bu önemli güncelleme, özellikle kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği gibi alanları etkilemekte. Zam oranlarının belirlenmesiyle birlikte, "İşsizlik maaşı ve kıdem tazminatı tavanı ne kadar olacak?" sorusu da cevap buldu. İşte detaylar.

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan ve genel toplum, yeni asgari ücret belirlenme sürecinin sona erdiği bir döneme giriş yaptı. Yeni asgari ücret, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, işsizlik maaşı, staj ücretleri, askerlik ve doğum borçlanması, asgari ücretlilerin rapor ücretleri ve genel sağlık sigortası primleri gibi bir dizi kalemi etkileyerek tutarlarda değişikliklere neden oldu.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ

Yeni asgari ücretin etkilediği alanlardan biri olan işsizlik ödeneğinde, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları temel alınmaktadır. İşsizlik ödeneğinin alt sınırı, asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise asgari ücretin yüzde 80'i olarak hesaplandığından, yeni asgari ücretle birlikte işsizlik ödeneği de artış göstermiştir. Yeni asgari ücretin belirlenmesiyle işsizlik ödeneği taban tutarı 7.940,33 TL, tavan tutarı ise 15.880,66 TL seviyelerine yükselecektir.

KIDEM TAZMİNATI

Kanun teklifine göre, kıdem tazminatı tavanı belirlenirken sadece memur maaş katsayısındaki artış dikkate alınmaktadır.

STAJYER ÖĞRENCİLER

İşletmeler tarafından staja gönderilen lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle birlikte artış göstermiştir. Staj yapanlar, net asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak üzere ücret alacaklardır. Bu tutar, yeni zamla birlikte 3.420 TL'den en az 5.099,71 TL seviyesine yükselmiştir.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI

Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret artışıyla birlikte yükselmiştir.

65 YAŞ VE ENGELLİ AYLIĞI

65 yaş aylığı, yeni asgari ücret belirlendikten sonra 3.993 TL seviyesine çıkmıştır. Engelli aylığı tabanı 2.792,26 TL iken tavanı 4.188,39 TL’ye yükselmiştir.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ

İsteğe bağlı sigortalılıkta prim tutarının üst ve alt sınırları bulunmaktadır. En az brüt asgari ücretin yüzde 32’si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32’si kadar prim ödenebilmektedir. İsteğe bağlı sigorta primi 4292,48 TL’den 6.399,98 TL seviyesine çıkmıştır.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMLERİ

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de asgari ücret zammıyla birlikte artmıştır. SGK, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 599,44 lira olarak belirlemiştir.

SGK TABAN VE TAVAN PRİMLERİ Asgari ücretin değişmesiyle çalışanlar için ödenen prime esas kazançların taban ve tavan tutarı da değişiklik göstermiştir. Prime esas kazançta taban 13 bin 414 lira, üst sınır ise 100 bin 605 düzeyindedir.

 

 

Yorumlar