Anasayfa /  Teknoloji

iPhone XR ve iPhone X arasındaki farklar nedir?

iPhone kullanıcıları için Türkiye'ye giriş yapan iPhone XR ve iPhone X telefonları incelendi. İşte iki cihaz arasındaki farklar...

Abone ol
Abone ol 27 Aralık 2018 18:06

iPhone XR ve iPhone X modelleri arasında kararsız kalan kullanıcılar için harika bir karşılaştırma yapıldı. Artık Apple Store’da iPhone X satılmasa da, pek çok yerde iPhone X ile benzer fiyat aralığında olan iPhone XR mı iPhone mi alınmalı? Cevabı karşılaştırma videomuzda!

Apple’ın 10. yıla özel çıkarttığı geçtiğimiz yılın amiral gemisi modeli iPhone X ile, Apple’ın 2018 yılında tanıttığı, 3 iPhone modelinden fiyatı en uygun olan modeli iPhone XR’ı karşılaştırıyoruz.

iPhone XR mı iPhone X mi?

iPhone XR hem Apple’ın uygun fiyatlı yeni bir modeli olarak dikkat çekiyor hem de ekran boyutu olarak iPhone XS ve XS Max’in arasında bir çözüm sunmuş oluyor.

Şu an hem Türkiye’de hem de Apple’ın sitesinde sıfır iPhone X satın alamıyorsunuz. Fakat iPhone X hala pek çok perakende mağazasında ve operatörde satın alınabilir durumda ve Türkiye fiyatı açısından iPhone X ile XR’ın fiyatı oldukça benzer.

iPhone XR, Apple’ın sitesinde 7399 TL fiyat etiketine sahip. iPhone X modelinin Apple Türkiye garantili sürümünü ise Hepsiburada’da 6900 TL seviyesine bulabiliyorsunuz. Ülkemizde pek çok yerde iPhone X’in fiyat aralığı 7000 – 8000 TL arasında değişiyor.

Hem kasa tasarımında ciddi farklılıklar bulunan, hem ekran çözünürlüğü daha düşük ve 3D Touch özelliği olmayan, arka tarafında da 2. kameraya yer verilmeyen iPhone XR ile, benzer fiyat aralığındaki iPhone X modelini karşılaştırıyoruz. Videomuzu aşağıdan izleyebilir, yazının da devamını videodan sonra okuyabilirsiniz. İyi seyirler…

iPhone XR özellikleri

2017 yılında çıkan iPhone X modeliyle beraber Touch ID yerine Face ID’ye geçen Apple, çentikli ekranıyla yepyeni bir tasarım diline kavuşmuştu.

iPhone XS ve XS Max modellerinde bu tasarım dilini devam ettiren Apple, iPhone XR modelinde de genel hatlarıyla bu tasarıma sadık kalıyor. Tabii gözle görülür farklarla.

iPhone XS ve XS Max modellerinde çerçeve olarak Apple Watch’tan tanıdığımız paslanmaz çelik kaplamayla gelirken, iPhone XR modeli iPhone 8’lerden hatırladığımız Alüminyum kasa ile geliyor.

iPhone XR’ın tasarımına baktığınızda en büyük farklılıkları 6 renk seçeneğinden oluşan renkli tasarımı, alüminyum kasası ve arka tarafta göremediğimiz 2. kamera oluşturuyor.

Önü ve arkası çizilmelere karşı dayanıklılığı artırılmış cam ve kasası 7000 serisi alüminyumdan oluşan iPhone XR, X ve XS modellerine göre daha ağır ve daha kalın. Ayrıca ekran çerçevelerileri de gözle görülür şekilde daha kalın.

194 gram ağırlığında olan iPhone XR, 8.3 mm kalınlığında. Ekran kasa oranı ise yüzde 79.

iPhone XS’teki yüzde 82.9’luk ekran kasa oranıyla karşılaştırdığımızda ve piyasadaki diğer tam ekranlı telefonlarla kıyasladığımızda çerçeveleri daha fazla görüyorsunuz.

Kablosuz şarj, dahili stereo hoparlör gibi ek tasarımsal avantajlara sahip olan iPhone XR, hızlandırılmış Face ID ve IP67 sertifikasına da sahip.

IP67 ile beraber 1 metre derinliğe kadar yarım saat suya karşı dayanıklı olan iPhone XR, üst segment telefonlarda olan bu tür destekleri de kullanıcılara sunuyor.

Ekran

326 ppi. iPhone tarihine bakacak olursak bu piksel yoğunluğu Apple’ın retina ekranlı iPhone modellerinde yoğun bir şekilde tercih ettiği bir yoğunluk.

Çözünürlüğü iPhone Xs modeline göre düşürülen iPhone Xr, 828 x 1792 çözürlüğünde ve 326 ppi piksel yoğunluğuna sahip.

Bu piksel yoğunlu iPhone 6 ve 8 arası modellerle aynı. Hatta ekran çözünürlükleri farklı olsa da bu ppi değerleri retina ekranlı iPhone 4 ve 5 ailesiyle de oldukça benzer.

Normal kullanımda pikselleri ayırt edemediğiniz iPhone XR, nispeten üst segment telefonlardaki ekran çözünürlüğünden düşük olsa da güzel bir görüntü kalitesi sunuyor.

iPhone Xs modellerinden farklı olarak 3D Touch desteği sunmayan iPhone Xr, OLED yerine Liquid LCD ekran paneliyle geliyor. True Tone, Wide Color Gamut desteği de sunuluyor. Ayrıca iPhone Xs modellerindeki 120 hz dokunma hassasiyeti desteği de iPhone Xr’da bulunuyor.

Performans / Donanım

iPhone XR, iPhone Xs ailesiyle aynı işlemciden yani A12 Bionic’ten gücünü alıyor. Aradaki farkı ise 4 GB yerine 3 GB kullanılan RAM oluşturuyor. 1 GB’lık RAM farkını normal hayatta ve sentetik testlerde hissetmiyorsunuz. 3 GB RAM, iOS ve iPhone XR için oldukça yeterli.

Toplamda 6 çekirdekli olan Apple A12 Bionic, 7 nm üretim teknolojisiyle üretiliyor. 2 adet 2.5 GHz hızında çalışan Vortex, 4 adet de 1.6 GHz hızında çalışan Tempest çekirdeklerinden gücünü alan A12, günümüzün en güçlü mobil işlemcisi.

Bu güçlü işlemciye ise 4 çekirdekli Apple GPU’su eşlik ediyor.

Hafıza seçenekleri olarak 64, 128 ve 256 GB seçenekleri sunulan iPhone Xr, yapay zeka ve AR desteği gibi günümüzün yeniliklerini bizlere sunuyor.

Kamera

iPhone Xs ailesindeki ana kameranın kullanıldığı iPhone Xr, çift değil tek kamerayla geliyor.

İkinci kameranın olmaması, portrede derinlik algılamanın yazılım tarafından yapılması ve 2x optik yakınlaştırmanın olmaması gibi farklılıklar sunsa da, normal günlük hayatta çekilen fotoğraflarda iPhone Xr, oldukça iyi işler çıkarmayı başarıyor.

12 Megapiksel çözünürlüğündeki f/1.8 diyafram değerine sahip 26mm geniş açılı ana kamera, 1/2.55 inçlik sensörle geliyor.

4K 60 FPS video kaydı, Optik imaj sabitleme ve Stereo ses kaydı gibi özellikleri de sunan iPhone Xr, harici mikrofon desteğine de sahip.

Şimdilik sadece insan portre fotoğrafları çekebildiğiniz iPhone Xr, hem önde hem arkada portre fotoğraflar çekebiliyor.

Ön kameraya baktığımızda ise yine iPhone Xs ailesinden tanıdığımız 7 megapiksel çözünürlüğünde f/2.2 diyafram değerine sahip 32 mm açılı kamera kullanılıyor. Bu kamera 1080p 60 FPS video kaydı yapabiliyor.




Yorumlar