Anasayfa /  Foto Galeri

İngiltere'nin modern tarihine yön veren isimlerin çoğu köle tüccarı!

ABD’nin Minnesota eyaletinde beyaz bir polis tarafından boynuna baskı uygulanarak öldürülen siyahi George Floyd’un ölümü nedeniyle tüm dünya binlerce kişinin katıldığı ırkçılık karşıtı gösterilere sahne oluyor. Bununla birlikte, duyulan öfke Batı devletlerinin sömürgeci ve ırkçı tarihiyle yüzleşmesini de beraberinde getiriyor. Bu kapsamda Black Lives Matter protestocuları İngiltere’de neredeyse 300 yıldır bulanan 60 köle tüccarının heykelini yıkacakları açıkladı.

İngiltere'nin modern tarihine yön veren isimlerin çoğu köle tüccarı! - Sayfa 1

60 köle tüccarı gösterilerin hedefinde


Black Lives Matter göstericileri,haftasonu İngiltere’nin Bristol kentinde yer alan 17. Yüzyılın ünlü köle tacirlerinden biri olan  Edward Colston'un heykelini nehre attıktan sonra, ülkenin kölelik ve ırkçılık tarihiyle yüzleşmesini sağlamak için İngiltere genelinde 60 heykeli daha yıkacaklarını aktardı.  

İngiltere'nin modern tarihine yön veren isimlerin çoğu köle tüccarı! - Sayfa 2

İngiltere'nin modern tarihine yön veren isimlerin çoğu köle tüccarı!

Protestocuların yayımladığı interaktif haritada yer alan heykeller arasında İngiltere’nin sömürgecilik ve ekonomik tarihine yön veren, Kral Charles II, Oliver Cromwell, Horatio Nelson, Sir Francis Drake, Sir Robert Peel ve Lord Kitchener gibi önemli isimler bulunuyor.

İngiltere'nin modern tarihine yön veren isimlerin çoğu köle tüccarı! - Sayfa 3

Aktivistler, bugün Oxford'daki İngiliz emperyalist Cecil Rhodes heykelinin önünüde toplanarak, ünlü 19. Yüzyıl siyasetçisinin heykelinin imha etme çağrısında bulundu.

İngiltere'nin modern tarihine yön veren isimlerin çoğu köle tüccarı! - Sayfa 4

Öte yandan, Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan, yaptığı açıklamada  başkentteki tüm köle tüccarlarının heykellerinin kaldırılacağını açıkladı, Khan, Black Lives Matter protestocularının Bristol'deki Edward Colston heykelini devirdikten sonra Kamusal Alanda Çeşitlilik Komisyonu'nu kurdu.