Anasayfa /  Güncel

İmplant tedavide doğru bilinen yanlışlar

İmplant tedavide doğru bilinen yanlışlar

Abone ol
Abone ol 10 Mart 2016 12:09

İmplant tedavide doğru bilinen yanlışlar

Ağız ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dt. Dr. Celal Şehlaver, ‘Dental İmplantlar’ tedavi yöntemleri hakkında vatandaşlara uyarılarda bulundu. Şehlaver, dental implant tedavide doğru bilinen yanlışlar olduğunu vurguladı. İmplantların 'genç ve sağlıklı bireyler için olduğu' bilgisinin yanlış olduğunu dile getiren Şehlaver, “Hastanın yaşı da artık engelleyici bir faktör olmaktan çıkmıştır, ileriki yaştaki hastalar rahatlıkla implant destekli protezler kullanabilirler.” dedi. Dt. Dr. Celal Şehlaver, dental implantlar ile ilgili doğru bilinen yanlışlarla ilgili vatandaşlara bilgi verdi. Şehlaver, implant cerrahisinin çok ağrılı olduğu bilgisinin yanlış olduğunu açıkladı. İmplant yuvasının çene kemiğinde hazırlanması nedeniyle bu işlemin aşırı derecede ağrılı geçeceğinin düşünülebildiğini ifade eden Şehlaver, kemik dokusunun ağrı duyusunun olmadığını kaydetti. İmplant cerrahisinin en az ağrılı cerrahiler arasında yer aldığını aktaran Şehlaver, diğer diş tedavilerinin lokal anestezi altında yapıldığını ve hasta ifadelerine göre gömülü diş operasyonundan çok daha kolay bir işlem olduğunu belirtti. Şehlaver, kimi bünyelerin implantı kabul etmediği algısının da yanlış olduğunun altını çizdi. İmplant cerrahisinde yabancı bir maddenin vücuda yerleştirilmesi söz konusu olunca hastalar tarafından böbrek ya da karaciğer nakli gibi düşünülebileceğini ifade eden Şehlaver, “Vücudun bu yabancı dokuyu kabul etmemesi olasılığı ise implant adaylarını oldukça tedirgin edebilir. Ancak bilinmelidir ki, dental implantlar saf titanyumdan yapılır ve vücudun titanyuma karşı en küçük bir tepkisi yoktur.” diye kaydetti.

‘İMPLANTLAR GENÇ VE SAĞLIKLI BİREYLER İÇİN YAPILIR OLGUSU, YANLIŞ’

İmplantların genç ve sağlıklı bireyler içindir, bilgisinin yanlış olduğunu dile getiren Şehlaver, günümüzde implant uygulamalarının eskisi gibi sınır olmadığını kaydetti. Şeker, hipertansiyon veya kalp rahatsızlığı benzeri kronik hastalığı olanlara da implantın yapılabildiğini açıklayan Şehlaver, “Hastanın yaşı da artık engelleyici bir faktör olmaktan çıkmıştır, ileriki yaştaki hastalar rahatlıkla implant destekli protezler kullanabilirler. Ancak çocuklarda büyüme ve gelişmesinin tamamlanmasını beklemek daha doğru olacaktır.” dedi.

‘İMPLANT TEDAVİSİ ÇOK UZUN BİR TEDAVİDİR, YANLIŞ’

‘İmplant tedavisi çok uzun bir tedavidir’ algısının yanlış olduğunun altını çizen Şehlaver, “İmplant uygulamalarının cerrahi bölümü, yerleştirilecek olan implant sayısına bağlı olmak üzere, bir ya da iki seanslık bir işlemdir.” ifadesinde bulundu. İmplantlardan destek alarak yapılacak protezlerden önce, yerleştirilen implantların kemiğe bağlanması için belirli bir süre geçmesi gerektiğini anlatan Şehlaver, bu sürenin implantın yüzey teknolojisine, hastanın iyileşme kabiliyetine ve implantın yerleştirildiği kemiğin kalitesine göre 1 aydan 6 aya değişebileceğini vurguladı. Şehlaver, “Elde edilecek konfor düşünüldüğünde, bu sürelerin çok da abartılı olmadığı anlaşılacaktır.” diye kaydetti. Şehlaver, ‘İmplant varsa tomografi ya da MR çekilemez, kontrol noktalarındaki cihazlar alarm verir’ ifadesinin yanlış olduğunu ifade etti. Dental implantların saf titanyumdan yapıldığını hatırlatan Şehlaver, “Titanyum manyetik özelliği olan bir metal değildir. MRI cihazında herhangi bir bir sorun yaratmaz. Tomografi tetkiklerinde ise metal varlığı ilgili kesitlerdeki görüntüyü nispeten bozar ama tüm incelemenin teşhisteki değerini yok etmez.” diye konuştu.  

Etiketler implant
Yorumlar