Anasayfa /  Foto Galeri

Hollanda-Türkiye krizinde kilit isim olan Geert Wilders kimdir?

Hollanda-Türkiye krizinde kilit isim olan Geert Wilders kimdir? - Sayfa 1

Hollanda’nın Venlo kentinde dünyaya gelen, 1963 doğumlu Geert Wilders oldukça tecrübeli bir politikacı. 20 yıldır Hollanda parlamentosunda görev yapıyor 4. kez Hollanda genel seçimine katılmaya hazırlanan aşırı sağcı lider "Vatansever Baharı" adını verdiği hareketin son kazananı olabilecek mi? 15 Mart'taki seçim öncesi tüm dünya bu sorunun yanıtını bekliyor.

Hollanda-Türkiye krizinde kilit isim olan Geert Wilders kimdir? - Sayfa 2

İslam karşıtı filmle dünya kamuoyunda tanınır hale geldi Özgürlük Partisi, onun liderliğinde girdiği 2006 seçimlerinde elde ettiği 9 koltuğu, 2010 yılında 24 koltuğa çıkarmayı başarmıştı. Geert Wilders'in tartışmalı bir siyasi figür olarak dünya kamuoyunun gündemine gelmesi de aynı yıla rastladı. 2010 yılı 11 Eylül'ünde, İkiz Kulelere düzenlenen saldırıların 9'uncu yıldönümündeki bir etkinlikte konuşan Wilders, İslam karşıtı görüşleri ile ilk kez geniş kitlelere ulaştı.

Hollanda-Türkiye krizinde kilit isim olan Geert Wilders kimdir? - Sayfa 3

Geert Wilders burada yaptığı konuşmada, yapımcısı olduğu 2008 tarihli "Fitne" isimli kısa filmden çok sayıda bölüm kullandı. İslam'ı yaşanan birçok kötülüğün sebebi olarak gösteren bu filmi, içeriği nedeniyle hiçbir Hollanda televizyonu yayınlamak istememişti. Dönemin Hollandalı politikacıları tarafından yasaklanması istenen film bir video paylaşım sitesi tarafından yayınlasa da gelen tepkiler üzerine buradan da kaldırıldı.

Hollanda-Türkiye krizinde kilit isim olan Geert Wilders kimdir? - Sayfa 4

"Güvenlik" gerekçesiyle İngiltere'ye girmesi engellenmeye çalışıldı Ancak Hollandalı politikacının, Müslümanlık karşıtı bu mesajları, onu Batılı devletlerle de karşı karşıya getirdi. Öyle ki, Britanya hükümeti, Wilders'in güvenlik riski yarattığı gerekçesiyle İngiltere'ye girmesini engellemeye dahi çalıştı.