Anasayfa /  Ekonomi /  Sektör Haberleri

Helal gıda ticareti 1.6 trilyon $'a çıkacak

Bakan Özlü, "Dünyada nüfus bakımından % 25'e yakın olan Müslüman ülkelerin ticaretten sadece % 10 pay alması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu tabloyu değiştirmek hepimizin görevi" dedi.

Abone ol
Abone ol 17 Aralık 2016 06:53

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bugün dünyada nüfus bakımından yüzde 25'e yakın olan Müslüman ülkelerin dünya ticaretinden sadece yüzde 10 pay aldığını belirterek, "Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Bu tabloyu değiştirmek hepimizin görevidir" dedi. Özlü, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde TSE ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) iş birliğinde gerçekleştirilen Dünya Helal Zirvesinin ikinci gününde konuşma gerçekleştirdi.

İstikrarlı bir artış 

Müslümanların nüfusunun dünyada 1,8 milyarı bulduğunu dile getiren Özlü, bu nüfusun, dini hassasiyetlere uygun mal ve hizmetlere olan talebinin her geçen gün arttığını söyledi. IMF verilerine göre 2014'te dünya gıda ve içecek harcamasının 6,7 trilyon dolar olduğunu ve bunun 1,1 trilyon dolarını helal gıda ve içecek ticaretinin oluşturduğunu ifade eden Özlü, son yıllarda istikrarlı bir şekilde artış gösteren bu rakamın 2020 yılına kadar 1,6 trilyon dolara ulaşacağının tahmin edildiğini anlattı.

Tüketim ihtiyacı var

Bakan Özlü, "Başta gıda olmak üzere, kozmetik, ambalaj, finans, tatil ve daha birçok farklı sektörde helal tüketim ihtiyacı doğuyor. Sadece gıda ile ilgili rakamları paylaşmak bile, konunun hem sosyal hem de ekonomik yönden nasıl ciddi bir boyut taşıdığını ortaya koyuyor" dedi.


Yorumlar
Çok Okunanlar