Anasayfa /  Güncel

Hasar tespit sorgulama nasıl yapılır? E-Devlet hasar tespit sorgulama!

6 Şubat tarihin de Kahramanmaraş'ta ard arda meydana gelen depremlerin ardından bölgedeki yıkılmayan evlerin hasar durumları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. İşte E-Devlet üzerinden hasar tespit sorgulama ekranı...

Abone ol
Abone ol 11 Şubat 2023 14:00

6 Şubat tarihin de Kahramanmaraş'ta ard arda meydana gelen depremlerin ardından bölgedeki yıkılmayan evlerin hasar durumları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. İşte E-Devlet üzerinden hasar tespit sorgulama ekranı...

BAKAN KURUM'DAN HASAR TESPİT AÇIKLAMASI
Bakan Kurum açıklamasında, "Türkiye genelinde (Kahramanmaraş merkezli depremler) 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik.

10 ilimizde eş zamanlı olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlatmış olacağız." ifadelerini kullandı.

e-DEVLET HASAR TESPİT SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Vatandaşlar adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr sayfasından evlerinin hasar durumlarını görebilirler.

HASAR TESPİT TANIMLARI
Hasar tespit, meydana gelen deprem gibi afetlerin ardından mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarın gözlemsel olarak değerlendirilerek hasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılması işlemidir.

İşte madde madde hasar tespit tanımları;

HASARSIZ BİNALAR
Deprem sebebiyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

AZ HASARLI BİNALAR
Deprem sebebiyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklarile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakıncayoktur.

ORTA HASARLI BİNALAR

Deprem sebebiyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır.Deprem olmadan önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.

“Orta” hasarlı bina da taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) yada güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi yapılabilir.

AĞIR HASARLI BİNALAR
Deprem sebebiyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. “Ağır“ hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları bulunan binalar olaraktanımlanır.

ACİL YIKILACAK BİNALAR
Deprem sebebiyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi yapılamaz.

Yorumlar