Anasayfa /  Foto Galeri

Hangi vitamin ve mineraller koşu performansını iyileştiriyor!

Egzersiz söz konusu olduğunda irade, kararlılık ve süreklilik elbette önemli. Peki ama beslenme? Egzersiz performansınızı artırmak için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bu vitamin ve mineralleri yeterli miktarda almayı ihmal etmeyin.

Hangi vitamin ve mineraller koşu performansını iyileştiriyor! - Sayfa 1

Hangi vitamin ve mineraller koşu performansını iyileştiriyor!

Egzersiz söz konusu olduğunda irade, kararlılık ve süreklilik elbette önemli. Peki ama beslenme? Egzersiz performansınızı artırmak için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bu vitamin ve mineralleri yeterli miktarda almayı ihmal etmeyin.

Hangi vitamin ve mineraller koşu performansını iyileştiriyor! - Sayfa 2

Nasıl ki bir arabayı yeterli benzin olmadan uzun yola çıkaramıyorsak bizim de koşu yapmadan önce yakıt depolarımızı doldurmamız gerekiyor. Ancak bu depoları sadece karbonhidrat yükleyerek ve yeterli miktarda su içerek doldurmamız, egzersiz sırasında ihtiyaç duyduğumuz vitaminleri vücuda sağlayacağımız anlamına gelmiyor. Çünkü vücudumuzun en iyi performansı gösterebilmesi için iyi bir besin dengesine ihtiyacı var. Bu yüzden vitamin ve minerallerin beslenmenin en önemli parçaları olduğunu unutmamak oldukça önemli.

Hangi vitamin ve mineraller koşu performansını iyileştiriyor! - Sayfa 3

Her koşucunun ihtiyaç duyduğu 5 vitamin ve mineral Uzman görüşlerinin de belirttiği üzere doğru seçimleri yaptığınız takdirde genel egzersiz performansınızı artırabileceğinizi unutmayın. Şimdi gelin, özellikle koşu söz konusu olduğunda öne çıkan 5 besin öğesinin neler olduğundan ve bunların vücutta nasıl etkiler gösterdiklerinden bahsedelim.

Hangi vitamin ve mineraller koşu performansını iyileştiriyor! - Sayfa 4

1-Demir

Demir sığır, karaciğer, deniz ürünleri, fasulye ve tofu gibi bazı hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıdalarda bulunan bir mineral. Vücudun metabolize edebileceği yeterli demire sahip olmak hepimiz için çok önemli olsa da koşucuların gereksinimi bu noktada daha da ön plana çıkıyor çünkü kırmızı kan hücrelerinin içindeki hemoglobin proteinleri, kısmen demirden yapılıyor. Hemoglobinin içerdiği demir, oksijene bağlanarak koşucunun çalışan kaslarına iletilebilir hale geliyor. Ancak bu yeterli demire sahip olmanın önemli olmasının tek nedeni değil. Kırmızı kan hücreleri vücutta sürekli olarak yenilenen bir mekanizmaya sahip ve bu yenilenme işlemi için demire ihtiyaç duyuluyor. Bununla birlikte koşarken ayaklarınız yere çarptığında kırmızı kan hücreleri stoğunuzun bir kısmı çarpma kuvvetiyle yok oluyor. Bu durum koşmadığınız zamanlarda elbette daha az yaşanıyor. Bu sebeple düzenli koşan kişilerin, koşmayanlara kıyasla daha fazla demire ihtiyaçları olduğunu söyleyebiliriz. Ortalama olarak erkekler günlük 8 miligram demire ihtiyaç duyarken kadınlarda bu miktar 18 miligram kadar. Ancak düzenli koşucuların bu miktarı biraz artırmalarında yarar var. Her ikisi de demir açısından zengin olsa da, vücutta hayvansal kaynaklardan alınan demirin emiliminin bitkisel kaynaklardan alınan demirin emiliminden daha kolay olduğu söylenebilir. Eğer vejetaryen ya da vegan besleniyorsanız ve besinler yoluyla ihtiyacınız olan demir miktarının tamamını almakta zorlanıyorsanız takviye alma yoluna da gidebilirsiniz.