Anasayfa /  Ekonomi /  Enerji

Güney Kore’ye Türkiye’den ‘güneş’i götürüyor

Güney Kore’ye Türkiye’den ‘güneş’i götürüyor

Abone ol
Abone ol 23 Mart 2016 09:53

Üç yıl önce Avrupa’nın 3. büyük ısıtma soğutma şirketi Hollandalı BDR Thermea’nın satın aldığı, Baymak, artık çatılara da talip. Şirketin hedefinde fabrika, konut ve hastane gibi işletmelerin çatılarına güneş enerjisi sistemleri kurmak var. Ancak şirket güneş kolektörü alanında sadece Türkiye ile sınırlı kalmayı planlamıyor. Öyle ki Baymak, 5 bin konutla Güney Kore’nin en büyük toplu konut projesinin tüm konutları için güneş kolektörünü ihraç etye başlamış. Global bazda 2 bine yakın firmanın yer aldığı MCE Mostra Convegno Expocomfort Fuarı’na bu yıl ilk kez katılan Baymak’ın davetlisi olarak gittiğimiz Milano’da Baymak Genel Müdürü Ender Çolak ile şirketin yatırım planlarını ve hedeflerini konuştuk.

‘ÇİN’E KOMBİ İHRAÇ EDİYORUZ’

Mevcut ihracat pazarlarını çeşitlendirmek gerektiğini belirten Çolak, Baymak olarak Çin’e kombi, G.Kore’ye ise güneş kolektörü ihraç ettiklerini söyledi. Çolak, “Güneş kolektöründe G.Kore dışında ABD için sertifikaları aldık. Oraya da satacağız. Yenilenebilir enerji tarafında büyüyeceğiz. Bu yıl Ukrayna’ya da ihracata başlayacağız” diye konuştu. Çolak, Türkiye’de de özellikle KOBİ’lere, fabrikaların üstlerine ve konutların çatılarına güneş kolektörleri kurmayı hedeflediklerini anlattı. Çolak, “Amacımız her evi bir güneş santralı yapmak” diye konuştu.

HEDEFTE 260 BELEDİYE DE VAR

Hedefledikleri diğer bir kesimin de tarımsal kalkınma destek programları olduğunu belirten Çolak, “Tarım Bakanlığı AB kaynaklı fondan nüfusu 10 binden az olan belediyelere destek sağlıyor. 1 MW’a kadar kurulum yaparlarsa bunun tamamı AB fonlarından karşılanıyor. Bu kapsamda 260 belediye var. Biz birçok belediyeye hem eğitim verdik, hem hazırladık. 2016’da hedefimiz bu belediye kurulumlarını yapmak. Bu yıl hedefimiz 260 belediyeden en az 50-60 tanesini hayata geçirebilmek” dedi.

CİRONUN YÜZDE 30'U İHRACAT OLACAK

Baymak’ın cirosunun 360 milyon TL olduğunu belirten Çolak, bu yıl ihracatın 17.5 milyon Euro’ya ulaşmasını beklediklerini kaydederek “Hedefimiz ihracatın cirodaki payını yüzde 30’a çıkarmak” dedi.

‘TÜRKİYE BU DÖNEMİ BAŞARI İLE ATLATACAK’

Türkiye’de üretimlerini artırmayı planladıklarını söyleyen BDR Thermea CEO’su Rob van Banning “Türkiye’de yaşananların yabancılar için endişe verici olduğunun farkındayım, fakat ben uzun süredir Türkiye’yi tanıyorum ve Türk insanının ne kadar mücadeleci olduğunu biliyorum. Ben Türkiye’nin başarıyla bu dönemi atlatacağına inanıyorum” diye konuştu. BDR Thermea İhracat Müdürü Giovanni Pilichi ise Baymak’ın BDR Group için geniş fırsatlar sunduğunu belirterek “Baymak kendi markası ile ihraç pazarlarında satış yapılmasını sağlıyor.

Baymak’ın yüksek kalite ve tasarımlı ürünlerini Avrupa’daki diğer grup şirketlerinde kullanıyoruz” dedi.

‘1.500 BAYİ VE TESİSATÇIYI BES'E DAHİL ETTİK’

Tesisatçılarına bireysel emeklilik sistemi (BES) hesabı açtıklarını ve satılan kombi başına BES hesabına 80 TL yatırdıklarını kaydeden Çolak, şu an itibarıyla 1.500 bayi ve tesisatçıyı BES sistemine soktuklarını belirtti.

Haber kaynağına ait sayfanın adresi

http://www.enerjihaber.com/guney-kore-ye-turkiye-den-gunes-i-goturuyor/1835/    

Yorumlar