Anasayfa /  Güncel

Sevk başlangıç tarihi ne demek? (BEDELLİ ASKERLİK) Sevk başlangıç ve sevk bitiş tarihi

Bedelli askerlik dönem bilgilerinin yayınlanmasının ardından sevk başlangıç ve sevk bitiş tarihleri en çok merak edilen konular arasında. Peki sevk başlangıç tarihi ve sevk bitiş tarihi ne demek? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 19 Kasım 2018 12:06

Askerlik işlemlerini tamamlamış ve celp dönemi belirlenmiş bireylerin askerlik yerlerine sevk edilecekleri tarihe sevk tarihi denir. İşte sevk başlangıç tarihi nedir ve sevk bitiş tarihi nedir sorularının yanıtları…

SEVK BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ TARİHİ NEDİR?

Askerlik başvurusu yapan ya da askerlik çağında olan erkekler için düzenlenen belgelerde bulunan sevk başlangıç tarihi ifadesi, askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı yere sevk işlemleriniin başlangıç tarihini belirtiyor. Sevk bitiş tarihi ise askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı son tarihi belirtiyor.

BEDELLİ ASKERLİK YERLERİ SORGULAMA SAYFASI

Bedelli askerlik yükümlüsü olan vatandaşların 21 gün temel askerlik yapacakları birlik bilgileri, yoklama durumları ve sevk evrakını alabilecekleri tarihler MSB tarafından ilan edildi. Sevk başlangıçhususunda bilgi almak isteyen vatandaşlar, konuya ilişkin sağlıklı ve tatmin edici bilgi almak isiyor. İşte, sevk başlangıç ve bitiş tarihi hakkında bilgi...

Askerlik başvurusu yapan ya da askerlik çağında olan erkekler için düzenlenen belgelerde bulunan sevk başlangıç tarihi ifadesi, askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin başlangıcını belirtiyor. Sevk bitiş tarihi ise askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin son gününe işaret eder.

Askerlik çağı her erkeğin nüfus kayıtlarında yazılı olan yaşına göredir ve yirmi yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak kırk bir yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir yıl sürer. Bu süre, Cumhurbaşkanı kararıyla beş yıla kadar uzatılabilir veya kısaltılabilir.

Türk vatandaşlığına sonradan alınanlar askerliklerini, vatandaşlığa alındıkları tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yaştaki Türk vatandaşı yükümlüler gibi yaparlar. Bunlardan gelmiş oldukları ülkelerde askerlik yaptıklarını veya askerlik hizmetini yerine getirmiş sayıldıklarını belgeleyenler ile vatandaşlığa alındıkları yıl yirmi iki yaşında olanlar askerlik yapmış sayılırlar. Bunların askerlikleri, istekleri hâlinde vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren iki yıl süreyle ertelenir. Ertelemelerinin sona ereceği yıl yoklamaları yapılarak o yıl askerlik çağına giren doğumlularla işlem görürler. Bunlar, seferberlik hâlinde ihtiyaca göre askere sevk edilebilirler.


Yorumlar