Anasayfa /  Güncel

Bedelli askerlik celp ve sevk tarihleri açıklandı (SORGULAMA)

Merakla beklenen bedelli askerlik celp ve sevk tarihleri açıklandı. Peki sevk tarihleri nereden öğrenilecek? İşte Bedelli askerlik celp ve sevk tarihleri açıklandı.

Abone ol
Abone ol 19 Kasım 2018 11:59

Bedelli askerlik celp dönemleri açıklandı. İşte 2018 E devlet bedelli askerlik celp dönemleri sorgulama sayfası ve bedelli askerlik yerleri.

Bedelli askerlik celp dönemleri yerleri son dakika açıklaması yapıldı. Bedelli askerlik celp dönemleri E devlet giriş ekranı yoğun ilgi görüyor.  Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bedelli askerlik celp ve sevk tarihleri http://www.turkiye.gov.tr adresinde açıklanmıştır. Detaylı bilgiye ulaşmak için http://www.asal.msb.gov.tr adresini tıklayınız." Bilgisi yer aldı. Uzun süredir istenilen konulardan biri olan bedelli askerlik başvuruları 4 Kasım tarihi itibari ile sona erdi. 15 bin TL ücreti yatıran ve başvuru aşamalarını gerçekleştiren vatandaşlar heyecanla celp tarihlerinin açıklamasını bekliyorlar. Yaklaşık 800 bin kişinin başvuru işlemini gerçekleştirdiği bedelli askerlikte ilk üç dönemin ardından 4. dönem celp dönemi tarihleri MSB tarafından açıklanacak. Celp tarihleri hakkında da açıklama yapan Bakan Akar, eğitim tarihleri ve eğitim yerlerinin en geç aralık ayının başında tamamen açıklanacağını belirtmişti. Son açıklama Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan geldi. Bakan Akar, bedelli askerlik ile ilgili "Şu ana kadar bize müracaat eden toplam 634 bin 415 gencimiz işlemlerini tamamladı. Önümüzdeki hafta gençlerimizin ne zaman, hangi ilde, hangi birlikte temel eğitim görevini yapacakları kamuoyuyla paylaşılacak. Gençlerimizin bedelli askerlik kapsamındaki eğitim çalışmaları 24 Kasım 2018 ile 7 Şubat 2020 arasında toplam 37 celpte icra edilecek" dedi. Celp dönemleri açıklandığı takdirde yükümlüler, bilgilere e-Devlet ASAL bedelli sınıflandırma sonuç sorgulama sayfası üzerinden ulaşarak, 21 gün eğitim alacakları yerler ile ilgili bilgilere ulaşabilecekler. Celp dönemleri ilan edilen yükümlülerin yoklamalarını celp dönemleri için belirlenen ve e-Devlet'te kişisel olarak belirtilen yoklama tarihine kadar tamamlayacaklar.

Merakla beklenen bedelli askerlik celp ve sevk tarihleri açıklandı. Peki sevk tarihleri nereden öğrenilecek? İşte Bedelli askerlik celp ve sevk tarihleri açıklandı.

BEDELLİ ASKERLİK SORGULAMA

BEDELLİ ASKERLİK SEVK TARİHLERİ

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, bedelli askerlik yükümlüsü olan vatandaşların 21 gün temel askerlik yapacakları birlik bilgileri,  yoklama durumları ve sevk evrakını alabilecekleri tarihlerin "www.turkiye.gov.tr"  adresinden ilan edildiği belirtildi.

Yükümlülerin durumlarına ait bilgileri, askerlik şubelerinden de  öğrenebilecekleri vurgulanan açıklamada, temel eğitime sevk edilecek  yükümlülerden yoklaması olmayanların yoklamalarını sevkleri öncesinde yapması  gerektiği, yoklamasını yaptırmış olsalar bile rahatsızlığını beyan eden  yükümlülerin muayene için tekrar askerlik şubelerine müracaat edebilecekleri  kaydedildi.

Açıklamada, birliklerine planlanan zamanda katılmayan yükümlülere  Askerlik Kanunu'nun 47'nci maddesinde belirtilen hususlar haricinde işlem tesis  edilmeyeceği ve bu yükümlülerin kapsam dışı kalabilecekleri ifade edildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bedelli askerlik ile ilgili "Şu ana kadar bize müracaat eden toplam 634 bin 415 gencimiz işlemlerini tamamladı. Önümüzdeki hafta gençlerimizin ne zaman, hangi ilde, hangi birlikte temel eğitim görevini yapacakları kamuoyuyla paylaşılacak. Gençlerimizin bedelli askerlik kapsamındaki eğitim çalışmaları 24 Kasım 2018 ile 7 Şubat 2020 arasında toplam 37 celpte icra edilecek" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bedelli askerlik celp dönemi hakkında konuştu. Bedelli askerlikte başvuruların 3 Kasım'da sona erdiği hatırlatılarak, başvuru rakamına ilişkin soru üzerine Bakan Akar, şunlar söyledi:

"Şu anda işlemlerini tamamayan 633 bin 844 gencimiz, vatandaşımızın müracaatlarını tamamladılar, paralarını yatırdılar ve eğitim konusunda da planlamaya dahil edildiler. Bununla ilgili hem eğitim tarihleri hem de eğitim yapacakları yerlerin belirlenmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu ayın sonunda, en geç aralık ayının başında bunlar tamamen açıklanacak. Önemli bir husus da müracaatlarını yaparak ödemelerini tamamlayan vatandaşlarımızın askerlik şubelerinde işlemlerinin yürütülmesine devam edilmektedir. Ona göre gençlerimizin ellerini çabuk tutuk işlemlerini yapmalarını bekliyoruz. Bunun yanı sıra yeni askerlik sistemine yönelik çalışmalarımız da aralıksız devam ediyor."

Celp dönemleri açıklandığı takdirde yükümlüler, bilgilere e-Devlet ASAL bedelli sınıflandırma sonuç sorgulama sayfası üzerinden ulaşarak, 21 gün eğitim alacakları yerleri öğrenebilecek.

CELP KONTROLLERİ NASIL YAPILIR?

Celp dönemleri ilan edilen yükümlülerin yoklamalarını celp dönemleri için belirlenen ve e-Devlet'te kişisel olarak belirtilen yoklama tarihine kadar tamamlaması gerekecek. Gerekli işlemlerini süresi içerisinde tamamlamayan yükümlüler bedelli askerlik kapsamı dışına çıkartılacak.

Milli Savunma Bakanlığınca belirlenen celp dönemleri Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyon kanalları ile “www.asal.msb.gov.tr” adresinden duyurulacak. Yapılacak duyuru Askerlik Kanunu'nun 25 ve 45'inci maddeleri gereği yükümlülere tebliğ mahiyetinde olacak.

TEK TİP ASKERLİK Mİ GELECEK?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz günlerde yeni askerlik sistemiyle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Yeni sisteme ilişkin çalışmaların yoğun şekilde sürdürüldüğünü belirten Akar, "Önümüzdeki günlerde bu tamamlanacak ve bundan sonra ülkemizin, kamuoyunun gündeminden mümkünse bu bedellidir, dövizlidir, 6 ay mıdır, 7 ay mıdır, asteğmendir, üsteğmendir lafını çıkarıp bunu bir zemine oturtma gayretimiz sürüyor" dedi.

BEDELLİ ASKERLİK YAPAN İŞTEN ÇIKARILIR MI?

Aksam.com.tr yazarlarından Okan Güray Bülbül bedelli askerlik ile ilgili bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı:

Bedelli askerlik için işyerinden ayrılacak işçiye ücretsiz izin veriliyor. Ancak işçinin kıdem tazminatı hak ettiği yönündeki düzenleme de halen varlığını koruyor. Yani işveren bunu istifa sayıp, kıdem tazminatı vermeden çıkaramaz.

Soru: Dört yıldır özel bir şirkette çalışıyorum, noter kanalıyla askerlik sebebiyle ayrıldığımı belirtip, sevk belgemle gönderdim. İşveren ise kıdem tazminatına hakkın yok dedikten sonra beni ‘03’ koduyla istifa olarak işten çıkarmış. Hem tazminat alamıyorum, hem de askerlikten sonra işsizlik maaşım da yandı. Ne yapmalıyım? (Asım Emlek)

İŞSİZLİK MAAŞI ALINABİLİR

Cevap: Bedelli askerlik için işçilere işveren tarafından ücretsiz izin verilmesi yönünde düzenleme yapılmış durumda. Ancak askerlik nedeniyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı hak ettiği yönündeki düzenleme de halen 1475 sayılı İş Kanunu’nda varlığını koruyor. Yapmanız gereken, yaptığınız bildirimin askerlik nedeniyle işten ayrılma olduğu, istifa niteliği taşımadığı ve bu nedenle kıdem tazminatınızın ödenmesi gerektiği iddiasıyla önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamamanız halinde dava açmanız gerekecektir. Haklı bulunmanız halinde çıkış kodunuz değiştirilecek ve bedelli askerlikten sonra hak etmişseniz işsizlik maaşı alabileceksiniz.

Emekli Sandığı daha avantajlı

Soru: 1971 doğumluyum (18 ay askerlik yaptım). 1987 ilk SSK sigorta başlangıcım. 2011’de memur olup Emekli Sandığı’na geçtim. Toplam SSK ödenmiş gün sayım 5159. Emekli Sandığı gün sayım 2610. Kurumumun özlüğü ne zaman emekli olurum diye sorduğumda bana 57 yaşında dediler. Ama bugün devlet memurluğundan istifa etsen SSK’dan emekli olabilirsin dediler. Açıkçası kafam karıştı. SSK’dan emekli olmak mı avantajlı, Emekli Sandığı’ndan mı? (Ersin Adıgüzel)

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ YAPIN

Cevap: 5.159 prim gününüzün tamamının 23 Mayıs 2002 öncesi olduğunu varsayarsak Emekli Sandığı’ndan 51 yaşında emekli olabilirsiniz. SSK’dan ise 50 yaşınızda. SSK size bir yıl erken emekli olma şansını doğurur. SSK hizmet birleştirmesi dilekçesi vererek çalıştığınız kuruma hizmet birleştirmesi yapın. Emekli Sandığı’ndan emekli olmak daha avantajlıdır.

1 yıl içinde istifa kadınlara özel

Soru: 6 senedir devlet hastanesinde taşeron çalışıyorum. Son 1 senedir kadroya geçtim ve evlendim. İşten ayrılırsam eğer 6 senelik tazminatımı alıyor muyum, yoksa kadroya geçtim diye yalnızca bir yıllık tazminatımı mı alacağım? (Şenol Aksu)

Cevap: Kamudaki sürenin tamamı için kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Ancak evlilik nedeniyle bir yıl içinde istifa ederek kıdem tazminatını alma hakkı yalnızca kadınlara tanınan bir haktır. Dolayısıyla bu sebeple istifa ederseniz kıdem tazminatınızı alamazsınız.

Babaanneye de ölüm aylığı alma hakkı doğdu, SGK'ya başvurun

Soru: Babam 2005’te vefat etti. Anneme, erkek kardeşime ve bana aylık bağlandı. Ben evlenince aylık kesildi. Babaanneme de aylık bağlanması için talepte bulunmuştuk ancak reddedilmişti. Şimdi SGK’ya başvurursak bağlanabileceğini duyduk. Bu doğru mu?

Cevap: Ölen sigortalı nedeniyle hak sahibi haline gelen bir anne-baba SGK’ya başvurup kendisine aylık bağlanmasını talep ederse, SGK 1 Ekim 2008 sonrasında aranan kriterlere bakarak karar veriyor. Babaanneniz SGK’ya başvurursa kendisine aylık bağlanıp bağlanmayacağı 1 Ekim 2008 sonrası kriterlere göre belirlenecek. Artan hisse kalmışsa babaanneniz diğer çocuklarından bağlanan ölüm aylığı hariç, emekli veya dul aylığı almıyorsa ve geliri 1.450,91 TL’nin altındaysa çocuğundan ölüm aylığı alabilir.

BEDELLİ ASKERLİK YERLERİ

Bedelliler için 21 günlük eğitimin verilmesi düşünülen birlikler şöyle:

58'inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Burdur

5'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Sivas

1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Manisa

3'üncü Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Antalya

48'inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Tokat

15'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Amasya

59'uncu Topçu Eğitim Tugay Komutanlığı – Erzincan

3'üncü Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı-Ezine-Çanakkale

1'inci Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı-Aydın

116'ncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Çanakkale

9'uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Bilecik

Jandarma Muhabere Eğitim Tabur Komutanlığı-Seferihisar-İzmir

10'uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Bornova-İzmir

15'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Amasya


Yorumlar