Anasayfa /  Ekonomi

GSS primleri düştü faizleri silindi!

8 Mart 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Torba yasadan GSS’li vatandaşları sevindirecek düzenlemeler çıktı. Torba yasayla hem GSS borçları aylık 53,33 Liraya düşürüldü, hem de borçların faizleri silindi.

Abone ol
Abone ol 14 Mart 2017 11:51

GSS borçları 53,33 Liraya düştü.

1/1/2012 tarihinden bu yana genel sağlık sigortalısı olan vatandaşlar aile içinde kişi başına düşen gelir miktarına göre GSS primi ödüyorlardı. Örneğin, 2017 yılında genel sağlık sigortalısı olan vatandaşlardan aile içinde kişi başına düşen aylık gelir miktarı;

- Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olanlar 71,10 TL,

- Asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olanlar 213,30 TL,

- Asgari ücretin iki katından fazla (60 g3) olanlar  426,60 TL,

GSS primi ödüyorlardı.

6824 sayılı torba yasayla yapılan değişiklikler sonrasında aile içinde kişi başına düşen gelir miktarı asgari ücretin üçte birinden fazla olan tüm vatandaşlar için GSS primleri eşitlendi.

Torba yasayla aile içinde kişi başına düşen gelir miktarı asgari ücretin üçte birinden fazla olan tüm vatandaşların genel sağlık sigortası primi, asgari ücretin % 3 olarak belirlendiğinden, bundan böyle aile içinde kişi başına düşen gelir miktarı asgari ücretin üçte birinden fazla olan vatandaşlar aylık 1.777,50 X 3 / 100 = 53,33 TL GSS primi ödeyecekler.

Faizler silindi.

Torba yasada, genel sağlık sigortalığından kaynaklanan prim borçları için, 31/3/2017 tarihine kadar tahakkuk ettirilen faizlerin tahsilinden vazgeçileceği belirtilmiştir.

Ayrıca  2017/Ocak ve önceki dönemlerden kaynaklanan GSS prim borçlarının 1/4/2017 tarihinden itibaren on iki ay içinde peşin veya taksitler halinde ödenmesi halinde gecikme faizi de alınmayacaktır.

Gelir testine hiç gitmeyenlere, borçlarını sildirme fırsatı doğdu.

Torba yasadan önce, SGK’nın 2012/5 sayılı Genelgesine göre, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar SGK tarafından yapılan bildirim üzerine, bir ay içinde  sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gelir testi yaptırmak üzere başvurmaları gerekiyordu. Bu vatandaşların yapılan tebligata rağmen, bir ay içinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına müracaat etmemeleri halinde, aile içindeki kişi başına düşen gelirleri asgari ücretin iki katından fazla kabul ediliyor ve GSS primleri de buna göre (2017 yılı için 426,60 TL) tahakkuk ettiriliyordu.

Torba yasayla, SGK tarafından yapılan bildirime rağmen gelir testine başvurmayan, bu nedenle GSS primleri en üst seviye üzerinden tahakkuk ettirilen vatandaşlara bir de fırsat verildi.

Yapılan düzenlemelere göre, GSS tescili yapılıp da gelir testine hiç başvurmayanlardan 31/3/2018 tarihine kadar başvuran kişilerin, aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarı asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa, GSS primleri devlet tarafından karşılanacağından, tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilen GSS borçları da silinecektir.




Etiketler GSS primleri faizler
Yorumlar