Anasayfa /  Güncel

GÖKBEY başarıyla iki ek testi tamamladı!

Türk mühendislerinin özgün tasarımı olan GÖKBEY helikopteri, irtifa ve motor testlerini başarıyla geçti.

Abone ol
Abone ol 09 Kasım 2023 12:00

Türk mühendislerinin özgün tasarımı olan GÖKBEY helikopteri, irtifa ve motor testlerini başarıyla geçti.

Türkiye Cumhuriyeti, savunma sanayisinde yerliliği artırarak 2. yüzyıla adım atıyor. Bu çerçevede geliştirilen yerli helikopter GÖKBEY, gökyüzünün derinliklerinde tek motorla başarıyla test edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genel maksat helikopteri ihtiyacını karşılamak amacıyla Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ve geliştirilen GÖKBEY helikopteri, Özgün Helikopter Programı kapsamında geçirdiği iki testten de başarıyla çıktı.

20 bin feet yüksekliğindeki uçuşunda maksimum servis irtifasına ulaşan GÖKBEY, çift motorlu uçuş testini başarıyla geçerek gökyüzündeki performansını kanıtladı.

TUSAŞ'tan açıklama

Konuya ilişkin Türk Havacılık Uzay Sanayiinin (TUSAŞ) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu fadelere yer verildi:

GÖKBEY iki testi daha başarıyla tamamladı. 20 bin feet yükseklikte uçuş gerçekleştirerek maksimum servis irtifasına ulaştı. Çift motorla gerçekleştirilen uçuşta tek motor testini de başarıyla geçti.

GÖKBEY'in teknik özellikleri neler?

T625 Gökbey, Türkiye'de TUSAŞ tarafından orta sınıf genel amaçlı bir helikopter olarak hayata geçirildi. 2010 yılında başlayan geliştirme sürecini tamamlayarak 2018 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Gökbey, 6 ton toplam kalkış ağırlığına, 12 yolcu kapasitesine, 306 km/sa azami hıza, 20.000 fit servis tavanına ve 3,8+ saat havada kalma süresine sahip. Ayrıca harici yakıt tankıyla 5+ saat havada kalabilir ve maksimum 948 kilometre menzile ulaşabilir.

Çeşitli görevlerde kullanılabilen Gökbey, taşıma, VIP, kargo, hava ambulansı, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma gibi çok yönlü görevlere uygun bir helikopterdir. Tasarımı, zorlu iklim ve coğrafyalarda güvenilir bir şekilde uçma yeteneğini de içermektedir.

Gökbey, Türkiye'nin savunma sanayisinde önemli bir dönemeçtir, kendi helikopterini geliştirme ve üretme yeteneğini ortaya koymuştur. Aynı zamanda Gökbey'in Türkiye'nin dış ticaret potansiyelini artırması da beklenmektedir.

Etiketler Gökbey TUSAŞ
Yorumlar