Anasayfa /  Dünya

Geniş üretim ve güçlü arza rağmen dünyanın gıda ithalat faturası artıyor

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) açıkladığı Gıda Görünümü raporuna göre, gıda emtia fiyatları genel olarak istikrarlı seyrederken gıdayı ithal etmenin maliyetinin 2017 yılında 1 trilyon 413 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Bu da önceki yıla yüzde 6'lık bir artış ve en yüksek ikinci rekor olarak anlamına geldiği belirtildi.

Abone ol
Abone ol 10 Kasım 2017 11:05

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2017 yılı gıda görünümü raporunu açıkladı. Buna göre; yüksek ithalat faturası, gıda maddelerinin çoğunda artan uluslararası talebin yanı sıra nakliye ücretlerinin yukarıya tırmanmasından kaynaklandı. Endişe veren nokta ise gıda ithalat faturalarında görülen çift haneli artışların en az gelişmiş ülkeler (LDC) ve düşük gelirli gıda açığı olan ülkeler (LIFDCS) için ekonomik ve sosyal sonuçları.

FAO Ekonomisti Adam Prakash, faturaların yükselmesi tam olarak daha fazla gıdanın satın alınması anlamına gelmediğini, çünkü ithal etmenin maliyeti önemli ölçüde yükseldiğini bildirdi.

İthalat maliyetlerinin yükselmesi; stokların bol, hasat tahminlerinin güçlü ve gıda emtia pazarlarında arzın iyi olduğu bir dönemde geldi. Senede iki defa yayımlanan gıda emtia görünümü manyok, hayvancılık ve süt sektörleri, balık, bitkisel yağlar ve ana tahıl ürünlerini içeren temel gıda türlerinin pazarlarına yakından inceliyor. Üretim eğilimi geniş ölçüde güçlü seyrederken, uluslararası işlemlerdeki ortalama fiyatlar daha belirli eğilimleri gölgeleyebileceği kaydedildi.

Örneğin, uluslararası buğday fiyatları değişmezken erişte ve makarna yapmak için yeterli protein içeren yüksek kaliteli popüler bir tür olan Amerikan Sert Kırmızı Bahar buğdayının fiyatı Temmuz 2017'da önceki yıla göre yüzde 40 daha yüksekti. Aromatik pirinç çeşitleri FAO Bütün Pirinç Endeksi'nden sekiz kat daha hızlı yükseldi. Aynı şekilde FAO Tereyağı Fiyat Endeksi 2017’de şu ana kadar yüzde 41 yükseldi. Bu, süt ürünleri fiyat endeksine göre üç kat fazla artış anlamına geliyor.


Yorumlar