Anasayfa /  Güncel

Gençlere yönelik evlilik kredisi destekleri Gabar'dan sağlanacak!

Aile ve Gençlik Fonu teklifi Meclis'e sunuldu. Gabar petrolü ve Karadeniz gazından elde edilecek gelirin yüzde 20'si, gençlere sağlanacak evlilik kredisinin kaynağını oluşturacak.

Abone ol
Abone ol 11 Kasım 2023 16:00

Aile ve Gençlik Fonu teklifi Meclis'e sunuldu. Gabar petrolü ve Karadeniz gazından elde edilecek gelirin yüzde 20'si, gençlere sağlanacak evlilik kredisinin kaynağını oluşturacak.

Gençlere sağlanacak evlilik kredisinin kaynağını Karadeniz gazı ve Gabar petrolü oluşturacak. Bu kaynaklardan elde edilen gelirin yüzde 20'sinin aktarılmasıyla yaklaşık 5 milyar lira büyüklüğünde bir fon oluşturulması planlanıyor.

Yerli doğalgaz ve petrol, evlilik hazırlığı yapan gençlere destek olacak. Geri ödemesiz olarak verilecek 150 bin TL tutarındaki kredi, 2 yıl geri ödemesiz dönem ve 48 ay vade ile sunulacak. Karadeniz gazı ve Gabar petrolünden sağlanacak kaynaklarla oluşturulacak fon, öngörülen yüzde 20'lik aktarım ile 5 milyar liraya yakın bir büyüklüğe ulaşacak. Aile ve Gençlik Fonu adı altındaki bu fonun kuruluşu için yapılan teklif, dün TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

Görüşmelerde söz alan teklifin sahibi AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Sakarya Gaz Sahası projesinin ilk fazında günlük 10 milyon metreküp gaz üretildiğini ifade ederek, "Proje tam kapasiteye ulaştığında günlük 40 milyon metreküp üretim yapılacak.

Bu da ülkemizin doğalgaz ihtiyacının yüzde 25-30'una tekabül ediyor. Türkiye Petrolleri yüzde 100'ü hazineye ait bir kamu iktisadi teşekkülü. Haliyle buradan elde edilecek gelir direkt hazineye, oradan da Aile ve Gençlik Fonu'na aktarılacak." şeklinde konuştu.

Milli Enerji ve Maden Politikası'nın hedefleri doğrultusunda petrol arama faaliyetlerinin hız kazandığını belirten İnan, ayrıca doğu illerinin terörden arındırılmasının da bu süreçte önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Yüzde 20 pay akacak

Gabar bölgesindeki Şehit Esma Çevik ve Şehit Aybüke Yalçın sahalarındaki son keşifler öncesinde, günlük petrol üretiminin yaklaşık 80 bin varil civarında olduğunu belirten İnan, son keşiflerle birlikte günlük petrol üretimini 200 bin varile çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. İnan, bu artışın ülkenin petrol ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayacağını vurgulayarak, elde edilen gelirin de Aile ve Gençlik Fonu'na aktarılacağını dile getirdi.

AK Parti İzmir Milletvekili İnan, "Doğalgaz ve petrol keşiflerimiz ve tabii kaynaklar alanlarındaki çalışmalarımızla yer altı kaynaklarımızı ekonomiye kazandıracağız.

Bu kazanç da Aile ve Gençlik Fonu yoluyla vatandaşımıza, gençlerimize ulaşmış olacak. Fonun büyüklüğü ile ilgili projeksiyonlar yapıldı. Şu anda mevcut doğalgaz, petrol ve maden kaynaklarında yüzde 20'lik bir bölümün aktarılmasıyla en az 4,5-5 milyar liralık bir kaynağın oluşturulabileceğini öngörmekteyiz." diye konuştu.

İnan, fonun Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak, bakanlık yetkililerinin kolaylaştırıcılığında çalışacak bir kamu tüzel kişiliği olarak tasarlandığını belirtti.

Yaş sınırı yok

İnan, "Bu fonun avantajlarından faydalanacak genç sayısını mümkün olduğunca artırmak için, kanunumuzda belirli bir yaş sınırı koymuyoruz. Yaş sınırları, proje kapsamında ilin ve bölgenin özelliklerine, oradaki gençlerin durumlarına göre değerlendirilecek ve esnek bir yaklaşımla belirlenecektir. Amacımız, en kısa sürede ülkemizin 81 ilindeki gençlerimize ulaşmaktır." şeklinde konuştu.

 

Yorumlar