Anasayfa /  Yaşam

Gavs Kelimesinin Anlamı Nedir, Kimlere Denir?

Menzil Cemaati'nin lideri ve cemaat mensupları tarafından "Gavs" olarak adlandırılan Menzil Şeyhi Abdulbaki Erol'un vefatının ardından "Gavs" terimi gündemde yerini aldı. Gavs kelimesinin anlamı ve kime hitap ettiği merak ediliyor. Gavs kelimesi ne anlama geliyor, kimlere denir? Tasavvufta "Ya Gavs" kelimesi ne anlama gelir? İŞte detaylar...

Abone ol
Abone ol 13 Temmuz 2023 15:45

Gavs kelimesi, bazı konularda kendisine başvurulan evliya ve alim seviyesindeki kişiyi ifade eden bir terimdir. Tasavvufta ve divan edebiyatında Gavs terimini anlamak için Kabz ve Bast kavramlarını da bilmek gerekmektedir. Bast, ruhani bir rahatlama ve huzur anlamına gelir. Mutasavvıflar, Allah'a yakın oldukları anlarda şeytanın vesveselerinden ve sıkıntılardan uzaklaşırlar. Kabz ise kişinin sıkıntı, daralma ve zor durumlar içinde olması durumunu ifade eder. Bu durumda kişi, bast halindeyken Gavs'a sığınır ve ondan yardım talep eder.

GAVS ÜNVANI KENDİ İÇİNDE İKİYE AYRILIYOR

Gavs, en büyük alimlere verilen simlerden biridir. Geçici ve Kevni Kutub olmak üzere ikiye ayrılır. Geçici kutublar, fikirleriyle ve kaleme aldığı eserlerle yol gösterir. Kevni kutub ise tarikat ehli demektir ve öldükten sonra bile kitaplarıyla, yaptıklarıyla örnek olmaya devam eder. 

TASAVVUFTAKİ ANLAMI NE?

Bir tasavvuf ehlinden yardım istemek için ''yetiş ya gavs'' denir. Genellikle marifet yoluna yeni girmiş mutasavvıflar tarafından yardım istemek için dile getirilir. Gavsın yardımıyla kişi ruhi sıkıntılarından kurtulur ve manen rahatlar. 

Yorumlar