Anasayfa /  Foto Galeri

EYT'lilerin emekli maaşı hakkında formüller: Maaşlar nasıl artar?

Emeklilik için yaşa takılanlar yeni düzenlemeyi beklerken maaş hesapları da yapılmaya başlandı. EYT kapsamındakilerin emekli maaşları üç ayrı dönem için ayrı ayrı hesaplanıyor.

EYT'lilerin emekli maaşı hakkında formüller: Maaşlar nasıl artar? - Sayfa 1

9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan vatandaşlar, emeklilik düzenlemesini heyecanla bekliyor. Emeklilik için yıl ve prim şartlarını tamamlayıp yaş şartını bekleyen EYT'liler, bu düzenlemeyle emeklilik imkanına kavuşabilecek. Faruk Erdem yazısında EYT'lileri yakından ilgilendiren önemli detaylar açıkladı:

EYT'lilerin emekli maaşı hakkında formüller: Maaşlar nasıl artar? - Sayfa 2

Bu kapsamda olanlar yani 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların emeklilik zamanlarında maaşları için üç ayrı hesaplama yapılıyor. Daha sonra üç ayrı hesap yapılıp birleştiriliyor. Maaşı belirlerken uygulanan formül aynı olsa da, kişilerin çalışma şartları, iş yerlerinin durumu, aylık kazançları, çalışma süreleri, hatta işe ara verip vermemiş olmaları bile maaşı etkiliyor. 

EYT'lilerin emekli maaşı hakkında formüller: Maaşlar nasıl artar? - Sayfa 3

Dolayısıyla herkese göre ayrı maaşlar çıkıyor. Hatta aynı işyerinde aynı şartlarda çalışmış, ama farklı tarihlerde emekli olmuş kişilerin bile maaşları arasında değişiklikler olabiliyor. En basit şekliyle anlatmaya çalışırsak formül şöyle: Emekli maaşı= Ortalama aylık kazanç X Aylık bağlama oranı. Aylık bağlama oranını ise gün sayısı, yani prim ödediğiniz süre belirliyor.

EYT'lilerin emekli maaşı hakkında formüller: Maaşlar nasıl artar? - Sayfa 4

Uygulanan formüller

Yukarıda söylediğimiz gibi üç ayrı formül uygulanıyor:
● 1999'A KADAR SÜRE: Aylık bağlama oranı, 25 yıl sigortalılık süresi (9.000 gün) için yüzde 76 olarak uygulanıyor.
3.600 gün için ise yüzde 70 olarak alınıyor.