Anasayfa /  Foto Galeri

EYT'de hem sevindirecek hem de üzecek açıklama! EYT çıkarsa bu yaşın altındakiler emekli olamayacak

Asgari ücrete rekor zam ve emeklilikte yaşa takılanların durumuyla ilgili çalışma hükümetin gündeminde. Türkiye'de yüzbinlerce insan için kangren haline gelen EYT sorunu için de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışma yapılması konusunda talimat vermişti. İşte o çalışma başladı ve emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözüleceği açıklandı. AK Parti kulislerinden gelen bilgilere göre EYT çıkarsa hangi yaş grubunun bundan etkileneceği de ortaya çıktı.

EYT'de hem sevindirecek hem de üzecek açıklama! EYT çıkarsa bu yaşın altındakiler emekli olamayacak - Sayfa 1

EYT için Almanya ve Finlandiya modelleri de inceleniyor. Almanya ve Finlandiya modelinde uygulanan formüle göre belli bir yaş kriterini sağlayan sigortalıya emekliliğine kaç yıl kalmışsa her yıl belli oranda kesinti yapılarak emekli olma imkanı sunuluyor.

EYT'de hem sevindirecek hem de üzecek açıklama! EYT çıkarsa bu yaşın altındakiler emekli olamayacak - Sayfa 2

Emekli yaşına gelindiğinde ise vatandaş maaşını tam alıyor. Almanya'da kesinti oranı yıllık yüzde 2. EYT'liler prim ve sigortalık sürelerini tamamlayan ancak yaş kriterini nedeniyle emekli olamayanlardan oluşuyor.

EYT'de hem sevindirecek hem de üzecek açıklama! EYT çıkarsa bu yaşın altındakiler emekli olamayacak - Sayfa 3

Sabah gazetesindeki habere göre 2008 yılında yapılan yeni düzenleme ile kadınların ve erkekler arasında prim gün sayısı 7200'e yükseltilirken, emeklilik yaşın erkeklerde 60, kadınlarda ise 58 oldu.

EYT'de hem sevindirecek hem de üzecek açıklama! EYT çıkarsa bu yaşın altındakiler emekli olamayacak - Sayfa 4

EYT kavramı ile 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile Türkiye'nin gündemi girdi. Yasa çıkmadan önce bu tarihten önce sigorta koşullarını yerine getiren, prim günü kriterini ve ödemesini sağlayanlar yaşa takılmaksınız emekli olabiliyordu. Bu tarihten sonra ise emekli olmak için şartlar değişmiş, sigortalılık süresi, pirim ödeme ve yaş şartının sağlama koşulu getirilmişti.