Anasayfa /  Foto Galeri

Ev sahibi olmak isteyenlere uyarı! Artık...

Ev satın almak isteyenleri ilgilendiren haber...Konut alım satımında yeni dönem başlıyor. Ev satılırken süreç hızlanacak. Tapu dairelerinde yapılan devir işlemleri artık noterlerde de yapılabilecek. Noter ile tapu daireleri arasında yasal olarak ne gibi farklar var? Noterler ev alıp satarken daha mı güvenli? Noterlerin devreye girmesi bürokrasiye takılma sorununu azaltacak mı? İşte cevapları...

Ev sahibi olmak isteyenlere uyarı! Artık... - Sayfa 1

TBMM gündemindeki son düzenleme ile konut alım satımlarında tapu dairelerinde yapılan devir işlemleri artık noterlerde de yapılabilecek. Noterde yapılacak işlemlerin gayrimenkul alım satımlarını hızlandırması bekleniyor.

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Yapılması planlanan yeni düzenlemeye göre, tapu devir işlemleri noterlerde gerçekleştirilebilecek. Avukat Oğuz Kara, planlanan değişikliğe ilişkin önemli bilgiler verdi.

Ev sahibi olmak isteyenlere uyarı! Artık... - Sayfa 2

NOTER VE TAPU DAİRESİ ARASINDAKİ FARK 

Noter ile tapu daireleri arasında yasal olarak ne gibi farklar var? Avukat Oğuz Kara, "Noter ile tapu daireleri arsındaki farklara değinirken öncelikle noteri ve işlevlerini tanımlamakta fayda var. Noterler, anlaşmazlıkları önlemek amacıyla taraflar arasındaki işlemleri belgelendirir. Noterler, bir belgeyi düzenleyebilir ve bir belgedeki imzaları onaylayabilir.

Her iki yol da belgeye resmi belge sıfatını kazandırır. Noterlerde düzenlenen belgelerdeki yazılar veya imzalar inkâr edildiğinde ve belgedeki yazı veya imzanın sahteliği mahkeme kararıyla sabit olmadıkça belge kullanılabilir" diye konuştu

Ev sahibi olmak isteyenlere uyarı! Artık... - Sayfa 3

Tapu dairelerinin ise temel fonksiyonu tapu sicillerini tutmak olduğunu söyleyen avukat Kara, "Tapu sicilleri gayrimenkuller üzerindeki hakların aleniyetini sağlamaktadır. Aleniyetten kastedilen ilgisini ispatlayan herkesin tapu sicilini görebilmesidir. Bu nedenle kimse tapu sicilindeki bir kaydı bilmediğini ileri süremeyecektir" dedi.

Bununla birlikte tapu dairesinin de resmi olarak düzenleyebildiği bazı belgelerin mevcut olduğuna değinen Kara, noterlerin ve tapu dairelerinin görevleri, fonksiyonları bu yönleriyle farklılık gösterdiğini ancak görev alanlarının, hukuki işlemlere resmiyet kazandırabilme yetkisi bakımından benzediğinin altını çizdi.

Ev sahibi olmak isteyenlere uyarı! Artık... - Sayfa 4

NOTER DAHA MI GÜVENLİ? 

Peki yapılması planlanan düzenlemeye göre 'noterler gayrimenkul alım satımlarında daha güvenli bir seçenektir' diyebilir miyiz? Avukat Oğuz Kara, "Gayrimenkul alım-satım sözleşmelerinin geçerli olması, resmi şekilde düzenlenmiş olmasına bağlıdır" dedi.

Mevcut düzenlemeler uyarınca bu tür sözleşmelere resmiyet kazandıracak olan makamın tapu dairesi olduğunu söyleyen Kara, "Tapu Kanunu düzenlemesine göre de alım satım sözleşmesi ve gayrimenkul üzerinde düzenlenmek istenen diğer haklara ilişkin resmi belgeler ve senetler tapu sicil müdürü veya tapu sicil görevlileri tarafından düzenlenir" bilgisini verdi.