Anasayfa /  Ekonomi

Erdoğan, Bahçeli'nin Emekliye Zam Teklifini Reddetti

Bahçeli'nin Erdoğam emekliere olan zammın yetersiz bulduğunu ve seyyanen zam isteyeceğini açıklaması emeklilerin umudunu yeşertmişti. 15.5 milyon emeklinin, emeklilere yapılacak seyyanen zam konusundaki beklentileri, Meclis tarafından çıkacak olan torba yasa üzerinde yoğunlaştı. Ancak, beklenen seyyanen artış gerçekleşmedi ve emekli maaşlarına sadece yüzde 25 oranında bir artış yapılacağı açıklandı.

Abone ol
Abone ol 14 Temmuz 2023 13:52

15.5 milyon emeklinin, seyyanen zam beklentileriyle birlikte gözü, Meclis'in gündemine gelen torba yasada oldu. Ancak, beklenen seyyanen artış gerçekleşmedi ve yasa görüşmeleri sırasında farklı öneriler ortaya atıldı. MHP Lideri Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret ederek yüzde 25'lik zamın yanı sıra seyyanen zam taleplerini iletti. Ancak, Meclis'te yapılan oylamalarda CHP'nin yüzde 34 artış önerisi ve SP'nin 8077 seyyanen zam önerisi AKP oylarıyla reddedildi. Sonuç olarak, emeklilere sadece yüzde 25'lik bir zam yapıldı.

Emeklilere yapılacak seyyanen zam nedeniyle 15.5 milyon emeklinin gözü Meclis'ten çıkacak torba yasaya çevrildi ancak beklenen seyyanen artış gerçekleşmedi. Emekli maaşlarına sadece yüzde 25'lik artış yapılacak.

Milyonlarca emeklinin beklediği müjde TBMM'den çıkmadı. Torba yasada içinde yer alan ve emekliye yüzde 25 zam içeren düzenlemede değişiklik yapılmadı. Komisyonda kabul edilen yüzde 25 zam maddesi Genel Kurul'da aynen kabul edildi.

Zammı düzenleyen 18. Madde görüşülürken CHP milletvekilleri emekli maaşlarına yüzde 34 artış içeren önerge verdi. Ancak bu önerge AKP oylarıyla reddedildi. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, “7 bin 500 lira alanlar hiç zam almayacak. Ortalama 9 milyon emekli açlık sınırının altında buradan çıkacak kararları gözlemekte. Keşke beraberce emekliler için güzel bir karar çıkarabilmiş olsaydık. AKP'liler sizden rica ediyorum, emekliler için birlikte düzenleme çıkaralım. Yoksa tarihinize leke olarak geçecek” dedi.

SP milletvekilleri de yüzde 25'in yanı sıra 8077 lira seyyanen artış önergesi verdi. Bu önerge de yine AKP milletvekilleri tarafından reddedildi. SP İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, ”Emekli çay içmek için kahveye gidemez halde, ev hapsine mahkum edilmiş durumda. Memura verilen seyyanen zam emekliye verilmeli, en düşük emekli maaşı 15 bin liraya çıkarılmalıdır” dedi. MHP milletvekilleri CHP ve SP önergelerine AKP'yle birlikte hareket etmedi ve karşı oy kullanmadılar.

BAHÇELİ'NİN ÇABALARI YETERSİZ KALDI

Devlet Bahçeli, kendisinin itiraz ettiği emekli maaşına zam maddesinin görüşülmesine dakikalar kala TBMM’ye gitti. Bahçeli Genel Kurul’a katıldı. Ancak tüm girişimlere rağmen seyyanen zam talebi kabul görmedi. 

Yorumlar