Anasayfa /  Foto Galeri

Emekli maaşı ne kadar oldu? Zam sonrası Bağ-Kur, SSK emekli ve dul - yetim maaşı hesaplama tablosu

Emekli maaşı ne kadar oldu? Emekliye zam oranı yüzde 19,77'den yüzde 25'e yükseltildi. 2023 Temmuz zammı ve memur maaşları için kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Şimdi ise milyonlarca vatandaş ' ben ne kadar emekli zammı alacağım' sorusuna yanıt arıyor. İşte emekli maaşı ve dul- yetim maaşı hesaplama tablosu...

Emekli maaşı ne kadar oldu? Zam sonrası Bağ-Kur, SSK emekli ve dul - yetim maaşı hesaplama tablosu - Sayfa 1

Emekli maaşı ne kadar oldu? Zam sonrası Bağ-Kur, SSK emekli ve dul - yetim maaşı hesaplama tablosu

Emekli zammı 2,7 milyon memur emeklisi ile yaklaşık 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı düzenlemesini ilgilendiriyordu. Emekliye zam oranı yüzde 19,77'den yüzde 25'e yükseltildi. 2023 Temmuz zammı ve memur maaşları için kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. 

Emekli maaşı kanun teklifi Genel Kurul sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Karar sonrası en çok merak edilen ise maaşlar oldu. TÜİK'in 6 aylık enflasyon rakamlarını duyurması sonrası memur, SSK, Bağ-Kur emekli zammı belli oldu. Buna göre zam oranı memur emeklisi için yüzde 17,55 olurken, SSK, Bağ-Kur emeklisi içinse bu rakam yüzde 19,77 olarak gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı sonrası memur emeklisi maaşı zam oranı, yüzde 7,45, SSK ile Bağ-Kur emekli maaşı yüzde 5,23 ek zam alarak yüzde 25'e yükseldi.

Emekli maaşı ne kadar oldu? Zam sonrası Bağ-Kur, SSK emekli ve dul - yetim maaşı hesaplama tablosu - Sayfa 2

En düşük memur maaşının yüzde 17,55 zam ve 8077 TL ilave ödemeyle birlikte 22 bin TL'ye çıkarılması, SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı emekli maaşı için yüzde 25 zam yapılması düzenlemelerini de içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Memur maaşları ve emekliye zam düzenlemeleri bundan sonra Meclis Genel Kurulu'nda oylanarak yasalaşacak. Son adım olarak Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girecek. Düzenlemenin önümüzdeki hafta içinde yasalaşması bekleniyor.

En düşük SSK, Bağ-kur emekli maaşı Ocak 2023 3500 TL'den 5500 TL'ye ardından ara zam ile birlikte 7500 TL'ye yükseltildi. En düşük memur emeklisi maaşı da yüzde 25'lik Temmuz zammı ile birlikte 9.876 TL'ye yükseldi.

Sabah'ta yer alan habere göre, emekli maaşı ve dul-yetim aylığı hesaplaması şu şekilde:

Emekli maaşı ne kadar oldu? Zam sonrası Bağ-Kur, SSK emekli ve dul - yetim maaşı hesaplama tablosu - Sayfa 3

Emekli zammı nasıl hesaplanır?
1. Emekli maaşı hesaplama tablosu: Emekli maaşı hesaplama yapmak isteyen bir vatandaş önce e-Devlet ekranından 'Emekli Aylık Bilgisi' bölümüne giriş yapacak. Ardından emekli maaşı detay kısmına girerek kök maaşını görüntüleyecek.

Emekli maaşı ne kadar oldu? Zam sonrası Bağ-Kur, SSK emekli ve dul - yetim maaşı hesaplama tablosu - Sayfa 4

Tabloda görüldüğü üzere 'Aylık Tutarı' burada kök maaşınızı ifade ediyor. 'Ek ödeme tutarı' ise yüzde 4'lük ek ödemeyi belirtiyor.

Hemen altında görünen '5510 Ek 19 Miktarı' da maaşı 7.500 TL'ye tamamlayan ilave ödemeyi ifade ediyor. Tablodaki vatandaşın aldığı aylık 6/8 oranında dul ve yetim aylığı olduğu için '5510 Ek 19 Miktarı' burada maaşı 5.625 TL'ye tamamlıyor.