Anasayfa /  Güncel

Emekli Kartı nedir? Emekli Kartı ne zaman çıkacak?

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği zam açıklaması gündemdeyken, en düşük emekli maaşı alanlar için düşünülen bir "Emekli Kartı" düzenlemesi haberinin duyulması, tüm emekli vatandaşları üzerinde heyecan yarattı. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 17 Mart 2024 15:00

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği zam açıklaması gündemdeyken, en düşük emekli maaşı alanlar için düşünülen bir "Emekli Kartı" düzenlemesi haberinin duyulması, tüm emekli vatandaşları üzerinde heyecan yarattı. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2024'ü 'emekliler yılı' olarak ilan etmesinin ardından, milyonlarca emeklinin refah seviyesini artırmak için atılacak adımlar merak konusu haline geldi. Seçim öncesinde seyyanen zam olasılıkları emeklilerin dikkatini çekerken, emekli maaşı 10 bin TL ve altında olanlar için yeni bir formül üzerinde duruldu.

Tarih gündeme geldi

AK Parti, en düşük emekli aylığı alanlar başta olmak üzere dar gelirli vatandaşlara yönelik yeni destek programları üzerinde çalışıyor. Bu doğrultuda, doğal gaz, elektrik ve gıda yardımı için 'Emekli Kartı' verilmesi gündemde. Emeklilerle ilgili yapılan bu hazırlıkların Ramazan Bayramı öncesinde kamuoyuna duyurulabileceği belirtiliyor. Elde edilen bilgilere göre, AK Parti ve hükümet nezdinde gerçekleştirilen toplantılarda, seçim çalışmaları sırasında en çok karşılaşılan sorun olan hayat pahalılığı ve emeklilerin durumuyla ilgili yeni adımların atılması gerektiği üzerinde duruldu. Bu bağlamda, en düşük emekli aylığı alanlara doğal gaz, elektrik ve gıda yardımı sağlanması önerisi gündeme geldi. Planlamalara göre, 10 bin lira ve altında maaş alan ve başka bir geliri olmayan emeklilere 'Emekli Kartı' verilecek. Bu kartlar, doğal gaz, gıda ve elektrik harcamalarında kullanılmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından para yüklenecek. Düzenlemenin Ramazan Bayramı öncesi açıklanabileceği ifade edildi.

Asgari ücrete de benzer düzenleme kapıda

AK Parti yetkilileri, ilerleyen süreçte benzer bir uygulamanın sadece asgari ücretle geçinen ailelere de yapılacağını, özellikle eğitim yardımı adı altında desteklerin verilmesinin planlandığını belirtti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şu anda dar gelirli ailelere yıllık bin 500 ile 3 bin 500 lira arasında değişen doğalgaz tüketim desteği sağlıyor. Ek olarak, elektrik yardımı da hanedeki kişi sayısına bağlı olarak 130 ile 260 lira arasında değişen miktarlarda yapılıyor.

Faydalanacaklar kimler?

Düzenli sosyal yardım programlarından faydalanan ihtiyaç sahibi aileleri kapsayan yardımlardan, 65 yaşını doldurmuş muhtaç bireyler, düzenli merkezi yardım alanlar, eşini kaybetmiş kadınlar, muhtaç asker aileleri, öksüz ve yetimler ile kronik hastalığı olan kişiler faydalanabilmektedir. Hane içindeki kişi başına düşen gelir, her yıl belirlenen aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az olduğunda, ailelere ayrıca 850 ile 1.250 lira arasında destek sağlanmaktadır.

Yorumlar