Anasayfa /  Politika

Egemen Bağış'tan, Ermenistan ve diaspora siyaseti üzerine önemli açıklamalar

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Ermenistan ve diaspora siyaseti üzerine açıklamalarda bulundu.

Abone ol
Abone ol 10 Mart 2021 23:22

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Ermenistan ve diaspora siyaseti üzerine açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi  Egemen Bağış, Ermenistan ve diaspora siyaseti üzerine açıklamalarda bulundu.

 

"SINIRLARIN AÇILMASI EN ÇOK ERMENİSTAN'DA YAŞAYAN ERMENİLERİN İŞİNE YARAYACAKTIR"

Egemen Bağış, Ermenistan ile Ermeni diasporası arasında farklar olduğunu, sözde soykırım iddialarının diasporanın ürünü olduğunu ve Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasının Ermenistan'a yarayacağını ifade etti. Bir soru üzerine yaptığı açıklamasında diasporanın özünü, yaşam varlığını da açıklayan Bağış,"Ermenistan ile Ermeni diasporası arasında çok büyük farklar vardır. Diasporanın özü, yaşam varlığını hristiyan ülkelerde yaşayan Ermenilerin kaybolup, gitmemek adına bir arada bulunduğu topluluktur. Gücünü de nefret tüccarlığından,Türkiye ve Azerbaycan düşmanlığından almaktadır. Hristiyan ülkelerdeki Ermenilerin gündemi bu iken Ermenistan'da yaşayan halkın durumu çok farklıdır. Aslında soykırım iftirasıda diasporanın meselesidir. Diasporadan farklı olarak Ermenistan'ın meselesi ise ulusal çıkarlarıdır. Ermenistan bugün açlıktan kırılıyor. Kıtlık var. Ermenistan'a Türk yada Azeri malları Gürcistan yada İran üzerinden gitmekte ve buda fiyatlara 3-4 kat artırmaktadır. Fiyatların bu şekilde artış göstermesi aslında Ermenistan'da yaşayan insanların zararınadır. Bu nedenle sınırların açılması en çok Ermenistan'a yarayacaktır. Ermenistan'da yaşayan Ermeni halkına yarayacaktır. Hatta diyebiliriz ki, Türkiye ve Azerbaycan ile kendi sınırlarının açılmasını en çok Ermenistan’ın istemesi gerekmektedir." dedi.

"DENİZ BAYKAL İLE İSTİŞARE HALİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR OYLAMA YAPTIK"

2003'te dönemin Başbakanı Erdoğan ve ana muhalefet lideri  Deniz Baykal birlikteliğinde TBMM'de oylama yaptıklarını aktaran Egemen Bağış; "2003'de TBMM'de iktidarı ve muhalefetiyle o zaman Başbakanımız olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve ana muhalefet lideri Sayın Deniz Baykal ile istişare halinde çok önemli bir oylama yaptık.  Meclis kararıyla dedik ki: Hodri meydan Ermenistan! Gelin biz arşivleri  sonuna kadar açalım. Sizde açın. Ama beraber bastıralım Almanya'da açsın, İngiltere'de açsın, Amerika'da açsın,Rusya'da açsın. Kimin elinde 1915 olaylarına ait  ne belge varsa ortaya koysun. Tüm bunların üzerine birde komisyon kuralım. O komisyona Türkiye'de üye versin, Ermenistan da üye versin.. Diğer ülkeler de. Komisyon üyeleri bütün belgeleri incelesinler. O sırada Sayın Cumhurbaşkanımız Cumhuriyet tarihinde ilk defa çıktı dedi ki; 'Ey Ermenistan! Siz kendi tarihiniz ile yüzleşmeye hazırsanız, ben tarihimle yüzleşmeye hazırım' dedi. Fakat Ermenistan bunu kabul etmedi. Çünkü diaspora buna izin vermedi. Çünkü Ermenistan ekonomik olarak diasporaya bağımlı." dedi.

"100 BİNİN ÜZERİNE ERMENİ VATANDAŞI ÜLKEMİZDE ÇALIŞMAKTADIR"

Türkiye'nin Ermenilerine düşmanlığı olmadığını da belirten Bağış "Türkiye'nin Ermenilere nefreti olsaydı bugün Türkiye'de 100 binin üzerinde Ermeni vatandaşı çalışmazdı. Üstelik çalışan bu Ermeniler, bizim yaşlılarımızı ve bebeklerimize bakarlar. Yani en değerli, en kıymetli varlıklarımızı Ermenilere emanet ediyoruz. Biz Ermenilere güvenmeseydik  en değerli varlıklarımızı Ermenilere teslim etmezdik. Çünkü çoğu çalışkan ve temiz insanlardır."

"ERMENİSTAN  DÜZGÜN BİR LİDER SEÇMELİDİR" "NEDEN PAŞİNYAN'IN CANINI TRUMP DEĞİLDE PUTİN KURTARDI?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ermenistan'a gerekli dostluk elini uzattığını hatırlatan Bağış, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Dağlık Karabağ'ın alınmasından sonra gerekli açıklamayı İlham Aliyev'in yanında Bakü'de yapmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız 'Eğer Ermenistan doğru adımları atarsa, akıllı hareket ederse biz sınırlarımızı açabiliriz.' demiştir. Çünkü bizim içimizde düşmanlık yok. Türkiye'de Ermenistan'da dostça yaklaşmaya hazır. Ama Ermenistan dostça yaklaşmaya hazır mıdır? Bu kararı Ermenistan verecektir. Şunun altını çizelim. Türkiye ve Azerbaycan birbirine danışmadan iş yapmaz. Ama şuan Ermenistan karışık. Bizimle dostluk isteyen var. İstemeyen kesimler de var. 'Asala’yı tekrar diriltelim.Azerbaycan'a tekrar  saldıralım' diyen oluşumlarda var. Önce bizim Ermenistan'a zaman tanımamız lazım. Ermenistan'ın ne istediğine karar vermesi lazım. Kendilerine düzgün bir lider seçmeleri lazım. Bizim de kiminle muhatap olduğumuzu bilmemiz lazım. Ermenistan'la konuştuğumuz zaman meclisle mi,ordu ile mi? Yoksa Moskova ile mi konuşacağız? Ermenistan'da muhatap alacağımız bir lider olması gerekmektedir. Biz Paşinyan'ı seçilmiş lider kabul ediyoruz. Ama Paşinyan'ı seçilmiş lider olarak gören batı neden Paşinyan'ın yanında durmadı. Neden Paşinyan'ın canını Trump değilde Putin kurtardı? Oysa 15 Temmuz'da Türk Milleti tankın önünde demokrasisine sahip çıktı."dedi.

"ERMENİSTAN ANTLAŞMAYI BOZARSA  RUSYA'YI DA KARŞISINA ALMIŞ OLUR"

Ermenistan'ın antlaşmayı bozması halinde bu durumun Rusya'yı da zarar vereceğini ifade eden Egemen Bağış şunları söyledi: "Şundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ne olursa olsun Türkiye, Azerbaycan'ın yanında yer alacaktır. Diyelim ki üçlü antlaşma bozulursa bu en çok Sayın Putin'e zarar verir. Çünkü üçlü antlaşmada Sayın Putin bir takım kurallar koydu. Fakat Ermenistan bu üçlü antlaşmayı bozarsa, Ermenistan sadece Türkiye ve Azerbaycan'ı değil Rusya'yı da karşısına almış olur. Çünkü  bu en çok Rusya ve Sayın Putin'e zarar verir. Rusya'nın yapmış olduğu arabuluculuk bozulursa Rusya bir daha Ermenistan’a ve hiç bir yerde arabuluculuk yapmaz." dedi.

 

Yorumlar