Anasayfa /  Güncel

Egemen Bağış: Türkiye alternatifsiz değildir!

ABD'den gelen yaptırım kararları sonrası görüşlerini aldığımız AB eski Bakanı, Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, ABD'nin kendileri için önemli müttefik olduğunu, fakat yaptırımların mantık dışı olduğunu belirtti.

Abone ol
Abone ol 16 Aralık 2020 23:42

ABD'den gelen yaptırım kararları sonrası görüşlerini aldığımız AB eski Bakanı, Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, ABD'nin kendileri için önemli müttefik olduğunu, fakat yaptırımların mantık dışı  olduğunu belirtti. Türkiye’nin ABD’den defalarca Patriot hava savunma sistemini almak için girişimde bulunduğunu, fakat Obama’nın başında olduğu yönetimin Türkiye’nin taleplerine olumsuz  yanıt verdiğini, ABD’den Patriotları alamayan Türkiye’nin kendi hava sahasını savunmak adına, Rusya’dan S-400’leri aldığını söyledi.

“YAPTIRIM KARARI ALMAK DEMEK TÜRKİYE’YE AMERİKAN ÜRÜNÜ ALMAYIN DEMEKTİR” ABD’nin yaptırım kararını “mantık dışı” olarak yorumlayan Bağış, ”Aslında bu şu anlama gelmektedir: Türkiye’de savunma sanayi alımlarında karar veren kişiye yönelik yaptırım kararı almak demek, tüm Türkiye’ye Amerikan ürünü almayın demektir.” dedi. Egemen Bağış yapmış olduğu açıklamasında; “Amerika Birleşik Devletleri bizim için önemli bir müttefikimizdir. Ama ABD'nin attığı bu yanlış adım, müttefiklik ruhuyla bağdaşmaz, ilişkilerimize zarar verir ve mantık dışıdır. Mantık dışıdır çünkü, Türkiye defalarca ABD’den Patriot hava savunma sistemini almak için müracaatta bulunmuş fakat Türkiye’nin bu talebi reddedilmiştir.  Ülkemiz de, kendi hava savunma sahasını korumak adına, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini almıştır. Bunu sadece ben değil, yaptırım kararı alan şu an ki devlet başkanı Sayın Trump' da G-20 zirvesinde ifade etmiş, suçu Obama yönetimine atmıştır.  Sayın Trump ’ Eğer Türkiye’ye Patriotlar verilse idi, Türkiye S-400’leri almak zorunda kalmazdı’  demiştir. Fakat bunları söyleyen Trump, ardından bu yaptırım kararlarına imza atmıştır.  Evet tekrar ediyorum yaptırım kararları mantıksızdır.  Amerika’nın almış olduğu karar aslında şu anlama gelmektedir: Türkiye’de savunma sanayi alımlarına karar veren  kişiye yaptırım kararı almak demek, Türkiye’ye Amerikan ürünü almayın demektir. O zaman Rus ürünlerini aldığı için neden cezalandırıyorsunuz? Eğer Rus ürünü almamızı istemiyorsanız neden yaptırım kararı alıyorsunuz?” dedi.

“YAPTIRIM KARARLARI TAMAMEN AMERİKA’DAKİ İÇ SİYASETE YÖNELİK BİR HAMLEDİR”
Türkiye’nin S-400 alımında G-20 zirvesinde suçu Obama yönetimine atan Trump’ın Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı almasını Amerika’daki  iç siyaset çekişmesine bağlayan Bağış, “Sorun, 2024 seçimlerine hazırlanan Trump'ın, Biden yönetimine sorunlu bir dış politika bırakmak istemesidir.” dedi. Bağış konuşmasının devamında; ”Yaptırım kararları Türkiye’ye karşı bir hamleden ziyade, tamamen Amerika’daki iç siyasete yönelik bir hamledir. Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu da ,NATO toplantısında Pompeo’ya söylemiştir. 2024 seçimlerine hazırlanacağının sinyallerini veren Sayın Trump’ın, Sayın  Biden yönetimine sorunsuz bir dış politika bırakmaktan ziyade, sorunlu, uğraşacağı  bir dış politika bırakmak isteğidir. “dedi.

“HER AKSİYONUN BİR REAKSİYONU VARDIR”
  Türkiye'nin alternatifsiz olmadığının sert bir dille altını çizen Bağış, ”Eskinin çantada keklik müttefiki, artık gerektiğinde, kendi ulusal çıkarlarını gözeten bir ülkedir. Türkiye’nin reaksiyonun ne olacağını ancak zaman gösterir.” dedi.  Egemen Bağış; ”Türkiye artık eski Türkiye değildir. Batı’nın istediği, ‘Türkiye bize bağımlı kalsın’ anlayışı sona ermiştir . Eskinin çantada keklik müttefiki artık gerektiğinde, ‘One Minute’ diyen ve kendi ulusal çıkarlarını gözeten bir ülkedir. Her aksiyonun bir reaksiyonu vardır.  Türkiye’nin reaksiyonun ne olacağını ancak zaman gösterir. Türkiye doğunun en batılısı, batının ise en doğulusudur. Hem Avrupalıyız, hem Asyalıyız. Hem Akdenizliyiz, hem Karadenizliyiz. Hem Balkanlıyız hem de Avrasyalıyız. Hem Hazar Denizi'ndeyiz, hem Afrika’ya uzanan bir köprüyüz. Türkiye dünyanın tam merkezindedir. Türkiye’yi kaybetmek, hiç kimsenin işine gelmez. Türkiye alternatifsiz değildir. Ancak, Türkiye kendi çıkarlarını, kendi hassasiyetlerini, kendi geleceğini  belirlemek zorunda bir ülkedir.” dedi.

“BİDEN OVAL OFİSE GEÇİNCE TÜRKİYE SİYASETİNİ GÖZDEN GEÇİRECEKTİR”
ABD’de alınan yaptırım kararlarından geri dönüleceğini ifade eden Egemen Bağış ”Büyük Meclisimiz de ortak açıklama ile gereken tepkiyi ortaya koymuştur. Biz biliyoruz ki, bu yanlış karardan dönülecektir. Çünkü daha önce de söyledim. Türkiye'yi kaybetmek hiç kimsenin işine gelmez. ABD başkanlarının hepsi Türkiye’yi kaybetmeyi göze alamamışladır. Biden oval ofise geçince Türkiye siyasetini gözden geçirecektir. Bu nedenle diyorum ki; ’ Taç giyen baş, akıllanır.’  Birkaç ay sonra ilişkilerin normale döneceğini düşünüyorum." dedi

Kaynak Linki = https://www.tum-haberler.com/haber/egemen-bagis-turkiye-alternatifsiz-degildir-2718

Etiketler Egemen Bağış
Yorumlar