Anasayfa /  Foto Galeri

Düşük kan şekeri (Hipoglisemi) sorunu olanların bilmesi gereken 10 önemli konu!

Düşük kan şekeri (Hipoglisemi) sorunu olanların bilmesi gereken 10 önemli konu! - Sayfa 1

Kan şekerinin yükselmesi üzerine her gün onlarca kişiden yüzlerce şey duyuyor olabilirsiniz. Ama kan şekerinin yükselmesi ne kadar ciddi bir sorunsa fazlaca düşük olmasının da en az o kadar ciddi bir sorun olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Oysa hipoglisemi olarak anılan ve şeker azlığından kaynaklanan bu rahatsızlık tahmin edebileceğinizden çok daha ciddi sonuçlar doğuruyor. Bu nedenle hipoglisemisi olanların her an çok dikkatli olması ve birazdan sıralayacağımız konuları mutlaka göz önünde bulundurması gerekiyor.

Düşük kan şekeri (Hipoglisemi) sorunu olanların bilmesi gereken 10 önemli konu! - Sayfa 2

Hipoglisemi öyle ciddi ve günlük hayatı etkileyen bir sağlık sorunu ki ne yazık ki sabahtan akşama dek, hatta uyku sırasında bile dikkat edilmesi gereken birçok konu var. Öyle ki bu konulara dikkat edilmediği takdirde, düşük kan şekeri büyük bir tehlikeye dönüşüyor ve hipoglisemi atağı olarak adlandırılan kötü durumlara neden oluyor. Bu yüzden hipoglisemi sorunu olanların doktorlarıyla birlikte belirledikleri yemek yeme düzenine mutlaka uyması gerekiyor. Vücudun tam da ihtiyacı olan şekeri ihtiyacı olduğu zaman alması gerektiğinden hem ana öğünler hem de ara öğünler asla atlanmamalı. Çünkü atlandığında, ilaçlarınızı doğru zaman ve doğru miktarlarda alsanız bile kan şekerinizin düşmesinin önüne geçemeyebilir ve hipoglisemi atağına davetiye çıkarabilirsiniz.

Düşük kan şekeri (Hipoglisemi) sorunu olanların bilmesi gereken 10 önemli konu! - Sayfa 3

Beyinden kalbe kadar birçok hayati organımızın çalışması için temel besin kaynaklarından sayılan şeker, hipoglisemi hastalarının en çok dikkat etmesi gereken sorun aynı zamanda. Üstelik onu değiştirebilecek öyle çok etken var ki her an tetikte olmak oldukça önemli. Yemeklerinizi zamanında ve doğru miktarlarda tüketmeniz zaman zaman önlem almanıza yetmeyebilir. Eğer gün içinde kendinizi çok yoracak faaliyetlerde bulunursanız, koşu yapmaktan tutun da ağır yük taşımaya kadar vücudunuzu zorlayacak aktivitelerde bulunursanız kan şekeriniz bir anda hızlıca düşebilir. Bu nedenle olabildiğince bu işlerden uzak durmanızda, mutlaka yapmanız gereken bu tarz işleriniz varsa doktorunuzla konuşarak kullanabileceğiniz ek yiyecekler hakkında bilgi almanızda fayda var.

Düşük kan şekeri (Hipoglisemi) sorunu olanların bilmesi gereken 10 önemli konu! - Sayfa 4

"Zaten kan şekerim düşüyor, neden şekerli yiyeceklerden doya doya yemeyeyim ki?" diye düşünüyorsanız büyük hata ediyorsunuz. Çünkü kan şekeriniz ne kadar düşük olursa olsun, onu yükseltmenin en doğru ve sağlıklı yollarını bulmalısınız. Aksi takdirde bu size sık sık tekrar eden hipoglisemi atakları olarak geri döner. Bu nedenle hamur işlerinden, yağda kızartılarak pişirilmiş sebze ve et yemeklerinden, şerbeti bol tatlılardan, hazır meyve suyu ve meşrubatlardan, sucuk-sosis gibi işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız.