Anasayfa /  Dünya

7,3'lük depremin yaptığı yıkım gün ağarınca ortaya çıktı! Ölü sayısı 200'ü geçti...

Merkez üssü Irak'ın dışında İran, Türkiye, Suriye, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Azerbaycan'da hissedilen sarsıntının ardından can kaybı 200'ü geçti. Deprem en fazla İran'ın sınır kenti Kirmanşah eyaletini yıktı, can kaybının artmasından ciddi şekilde endişe ediliyor. Deprem haberi duyulur duyulmaz Türkiye yardıma koştu, ilk kurtarma ekipleri Irak'ın Süleymaniye kentine ulaştı. Yardım TIR'ları da yolda.

Abone ol
Abone ol 13 Kasım 2017 09:41

Irak-İran sınırında gerçekleşen ve bu iki ülkeyle birlikte Türkiye, Suriye, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Azerbaycan'da da hissedilen 7.3 büyüklüğündeki depremde, can kaybı artıyor. İran ve Irak'ta hayatını kaybedenlerin sayısı 200'ü aşarken, deprem en fazla can kaybına İran'ın Kirmanşah kentinde yol açtı.

deprem2

Serpol Zehap'ta ise kentin tek hastanesi depremde yıkıldı. Yaralı sayısı şu an en az 2 bin. Şiddetli sarsıntının merkez üssü Süleymaniye ile halepçe'nin kesiştiği nokta. Gün ağardıktan sonra çekilen ilk fotoğraflar gelmeye başladı. İran, depremin büyüklüğünü 7.6 olarak veriyor.

08.00: İran'ın Irak sınırında yer alan eyaleti Kermanşah'tan kara haberler geliyor. Eyalete bağlı kentler Kasrı Şirin, Serpulzihab ve Selas Babacani'de 200'den fazla insan can verdi. Yaralı sayısının binleri bulacağı tahmin ediliyor.

deprem3

İran devlet televizyonu, yıkılan binaların altında çok sayıda insan bulunduğunu bildiriyor. Gerçek tablonun günün ağarmasıyla ortaya çıkması bekleniyor. Yetkililer, can kaybının artmasından ciddi şekilde endişe duyuyor.

Kermanşah eyaletinde üç günlük yas ilan edildi.

07.30: Sınırın Irak tarafında ise en az dört kişi yaşamını yitirdi. Deprem en çok Süleymaniye'nin köylerinde hasara yol açtı.

Yerel medya, Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığını aktarıyor. İlçeden yardım talepleri geliyor.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, Erbil'de bir alışveriş merkezinde depreme yakalananların can havliyle dışarıya kaçtığı görülüyor.

TÜRKİYE YARDIMA KOŞTU

07.20: Kızılay ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem haberi duyulur duyulmaz harekete geçti. İlk arama kurtarma ekibi, Irak'ın Süleymaniye kentine ulaştı.

Twitter hesabında bir videoya yer veren Kızılay, "Ekiplerimiz Irak'ta yaşanan depremin ardından ihtiyaç malzemelerini, depremzedelere ulaştırılmak üzere nakliye araçlarına yüklemeye devam ediyor" mesajını paylaştı.

Kızılay'ın Elazığ'daki depolarından 3 bin çadır, 10'ar bin battaniye, yatak ve mobil mutfak malzemesi TIR'larla yola çıktı.

Kızılay yetkilileri, çalışmaların aralıksız devam edeceği bilgisini verdi.

07.10: Türkiye'de sarsıntının hissedildiği iller Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Van ve Muş.

Diyarbakır'da deprem anında vatandaşlar sokağa çıktı.

07.05: Deprem Suudi Arabistan ve Kuveyt'te de hissedildi. Suudi Arabistan Jeolojik Araştırma Kurumu, Twitter hesabından ülkenin kuzeydoğu ile doğusundaki bazı bölgelerde depremin hissedildiğini duyurdu. Ülkede herhangi bir hasar yok.

Kuveyt'te ise sarsıntıyla birlikte insanlar paniğe kapılıp sokaklara fırladı. Bazı bölgelerde halk geceyi sokakta geçirdi.





Süperhaber


Yorumlar