Anasayfa /  Güncel

Dolunay ile depremler arasında ilişki var mı?

Ekvador ve Endonezya’daki depremleri önceden tahmin ederek adını dünyaya duyuran Hollandalı uzman Frank Hoogerbeets, İzmir depremini yorumladı.

Abone ol
Abone ol 04 Kasım 2020 23:47

Dolunay ile depremler arasında ilişki

Türkiye’yi yasa boğan İzmir depreminden günler önce sosyal medyadan bazı uyarılarda bulunduğu iddia edilen ve kendini ‘deprem kahini’ olarak tanımlayan Hollandalı uzman Frank Hoogerbeets deprem bölgesini artçı sarsıntılar konusunda uyarılarda bulundu. Mavi ayın önemli olmadığını, Dolunay ile depremler arasında ilişki olasılığının daha kritik olduğunu söyledi.

 

Kurduğu sitede ise şu bilgiler yer alıyor.

“30 Ekim 2020’de Türkiye’nin batı kıyısındaki Yunan adası Samos yakınlarında büyük bir deprem meydana geldi. Titreme, 7.0 moment büyüklüğüne (Mw) sahipti ve 11:51 UTC’de meydana geldi. Özellikle Türkiye’nin İzmir şehri depremde sarsıldı. Birkaç bina yıkıldı ve düzinelerce insan öldürüldü.

12-27 Ekim tarihleri ​​arasında 13 gezegen hizalaması nedeniyle beklenen iki hafta içindeki ikinci M 7 depremiydi. Deprem, Venüs’ün Jüpiter ve Satürn ile aynı hizaya gelmesinden üç günden daha kısa bir süre sonra meydana geldi; bu, Nisan 2000’den beri meydana gelmemişti. Ayrıca, ilgili boylamların atmosferdeki elektrik dalgalanmaları ile işaretlenmesi nedeniyle Türkiye, Yunanistan ve İtalya için uyarılar yapıldı günler önce.”

Mavi dolunay iddiası
Hoogerbeets konuyla ilgili şunları söyledi:

“Mavi ay gerçekten de önemli değil. Çünkü sadece 1 ay içinde iki dolunay anlamına geliyor. Ama dolunayın kendisi kritik olabilir. Bu anlamlı çünkü eğer gezegensel geometri dolunay döneminde kritik ise işte o zaman daha büyük sismik aktivite ortaya çıkabilir. Her ne kadar bu sefer kritik geometri 27’sinde, yani dolunaydan 4-5 gün önce ortaya çıkmış olsa da dolunay yine de kritik olabilir”

Frank Hoogerbeets kimdir?
Kendini “Deprem Kahini” olarak adlandıran Frank Hoogerbeets, 2002 yılında Ditrianum adlı siteyi kurmuştur. Frank Hoogerbeets, “En İyi Avustralyalı Gökbilimciler” listesinde üçüncülüğe girmiştir.

Çocukluğundan bu yana güneş sistemine ve gezegenlere yoğun ilgisi olan Frank Hoogerbeets, ilk kamu deprem tahminini 20 Nisan 2015 tarihinde Facebook’ta yapmış, bunun 22 – 27 Nisan tarihleri arasında belirli gezegen pozisyonları nedeniyle kritik olacağını söylemişti. 25 Nisan 2015’te Nepal’de 7,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti.

Yorumlar