Anasayfa /  Politika /  Deva Partisi

Deva Partili Mehmet Emin Ekmen’den Tarım İbrahim Bakanı Yumaklı’ya Pamuk ve mısır çiftçilerini sordu

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya verdiği soru önergelerinde ve TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında pamuk ve mısır çiftçilerinin sorunlarını gündeme taşıdı. 

Abone ol
Abone ol 06 Kasım 2023 16:38

DEVA PARTILI MEHMET EMIN EKMEN’DEN TARIM İBRAHIM BAKANI YUMAKLI’YA PAMUK VE MISIR ÇIFTÇILERINI SORDU

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya verdiği soru önergelerinde ve TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında pamuk ve mısır çiftçilerinin sorunlarını gündeme taşıdı. 

Pamuk ve mısır fiyatlarının çiftçilerin maliyetini bile karşılamadığını belirten Ekmen, pamuk ve mısırın tarlada kaldığını ve çiftçilerin topraklarını bırakmak zorunda kaldığını ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya pamuk ve mısırda fiyat artışı, tarımsal planlama, kredi programı, fiyat fark desteği ve işçi maliyetlerini sordu. 

‘PAMUKTA FIYAT EN AZ 25 LIRA OLMALI’

Geçtiğimiz yıl Çukobirlik’in kilogram başına 21 TL ile satın aldığı pamuğun bu sene 18,5 liraya düşmesinin çiftçileri cezalandırmak olduğunu ifade eden Ekmen, pamuk için verilmesi gerek fiyatın 25 TL olduğunu ve çiftçilerin zaten bu pamuğu kilogram başına 25,5 TL’ye ürettiğini belirtti. Pamuk üreticisine verilen desteğin de oldukça az olduğuna dikkat çeken Ekmen, pamuk için verilen 1,6 TL’lik fiyat fark desteğinin 5 liraya çıkması gerektiğini savundu.

‘ÇIFTÇI ITHALATA EZDIRILMEMELI’

Pamuk üreticilerinin yıllık 1 milyon ton üretimle Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yarısını karşıladığını belirten Ekmen, buna rağmen yerli çiftçilerin zarar etmesinin ve ithalatın desteklenmesinin izaha muhtaç bir durum olduğunu belirterek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, “Pamuk üreticilerinin 1,6 Amerikan Doları fiyatla sattığı yerli pamuk yerine, yurtdışından 2 Amerikan Dolarına pamuk ithal edilmesine karşı Tarım ve Orman Bakanlığı bir önlem alacak mıdır?” diye sordu.

MISIRA VERILEN DESTEK 3 KURUŞ

Mehmet Emin Ekmen, geçtiğimiz yıl kilogram başına 5,7 liraya satılan mısırın bu sene yalnızca 6 liraya çıkmasının çiftçiyi cezalandırmak olduğunu ifade etti. Mazot, işçi, gübre gibi girdi maliyetlerinin yüzde yüz oranında zamlanmasına rağmen mısır için gelen zammın yalnızca yüzde beşte kalmasının çiftçinin maliyetinin bile çok altında olduğunu ifade eden Ekmen, mısır için verilmesi gereken fiyatın en az 8 lira olması gerektiğini vurguladı.

MISIR IÇIN VERILEN FIYAT FARK DESTEĞININ AZLIĞINA DIKKAT ÇEKEN EKMEN ŞU IFADELERI KULLANDI:

“Mısır çiftçilerine verilen fiyat fark desteği yetersiz kalmaktadır. Mısır çiftçileri kilogram başına yıllardır 0,03 Türk Lirası olarak belirlenmiş olan fiyat fark desteğinin 3 Türk Lirası olmasını beklemektedir. Silo doluluk oranları sebebiyle ürünlerini zararına bile satamayan çiftçilerimizin mahsulü tarlada kalmakta ve çiftçilerimiz toprağını terk etmektedir. Kur Korumalı Mevduat yerine, Çiftçi Koruma Sistemi getirilmelidir.”

EKMEN’DEN TARIM BAKANI YUMAKLI’YA SORULAR

Mehmet Emin Ekmen, meclise verdiği soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan pamuk ve mısır için bakanlığın hangi çalışmaları yaptığını sorarak, pamuk ve mısır çiftçilerinin yaşadığı krize dikkat çekti. Ekmen’in bakan Yumaklı’ya ilettiği sorular:

Çiftçilerin mağduriyetini gidermek için pamuk fiyatlarında bir artışa gidilecek midir?
Çiftçilerin mağduriyetini gidermek için mısır fiyatlarında bir artışa gidilecek midir?
Pamuk çiftçilerine verilen fiyat fark desteği makul bir seviyeye getirilecek midir?
Mısır çiftçilerine verilen fiyat fark desteği makul bir seviyeye getirilecek midir?
Silo kapasitelerini artırmaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?
Pamuk üreticilerinin 1,6 Amerikan Doları fiyatla sattığı yerli pamuk yerine, yurtdışından 2 Amerikan Dolarına pamuk ithal edilmesine karşı Tarım ve Orman Bakanlığı bir önlem alacak mıdır?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın pamuk için tarımda planlamaya yönelik çalışmaları var mıdır?
Çiftçilerimizin ekim yapmaya devam edebilmeleri için yeni bir kredi programı geliştirilecek midir?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tarımda beden işçiliği sorununu çözmeye yönelik bir çalışması var mıdır?

Yorumlar