Anasayfa /  Foto Galeri

D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? D vitamini hangi besinlerde bulunur?

Eksikliği şiddetli belirtilere neden olan D vitamini, vücutta çok farklı işlevler için kullanılır. D vitamini eksikliği en sık yorgunluk, halsizlik, tüm vücutta genel ağrı, kemik ağrıları, eklemlerde ağrı gibi belirtilerle fark edilir. Peki, D vitamini eksikliği nasıl tedavi edilir? D vitamininin faydaları neler?

D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? D vitamini hangi besinlerde bulunur? - Sayfa 1

D vitaminini eksikliği depresyondan mesane sorunlarına kadar birçok rahatsızlıkta başrol oynuyor. Hatta ölümcül sonuçlar bile doğurabiliyor. Bu nedenle en önemli vitaminlerden biri olan D vitaminin hangi yollardan alınacağı merak konusu olurken eksikliğinin nedenleri de araştırma konusu oluyor. D vitamini güneş sayesinde elde edebileceğimiz bir vitamin. Kapalı mekanlarda çalışmak ve gün ışığı alımını engelleyen kapalı giysiler, vücutta D vitamini eksikliğine neden oluyor ve birçok hastalığa kapı aralıyor. D vitaminin eksikliği ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. D vitaminin faydaları ise saymakla bitmiyor.

D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? D vitamini hangi besinlerde bulunur? - Sayfa 2

D vitamini eksikliği neden olur?
D vitamini yaklaşık yüzde 95 oranında güneşten sağlanır. D vitamini eksikliğinin en önemli nedeni, vücudun güneşten alınan UVB ışınlarına yeterince temas etmemesi. Vücut güneşten aldığı D vitaminini başka hiçbir yolla ve besinle alamaz. Bunun nedeni D vitamini içeren besinlerde vitamin oranının az ve yeterli olmaması.

D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? D vitamini hangi besinlerde bulunur? - Sayfa 3

Bazen güneş ışınlarının emilimi konusunda vücutsal bir problem de olabilir. Vücudun güneş ışınlarıyla D vitamini üretme kapasitesinin azaldığı ilerlemiş yaş, gıdalarla birlikte alınan yağın sindirilmesini engelleyen sindirim rahatsızlıkları, koyu ten rengi, kolesterol, epilepsi ilaçları başta olmak üzere bazı ilaçlar güneşle temas edilse dahi vücudun vitamini almasına engel olur.

D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? D vitamini hangi besinlerde bulunur? - Sayfa 4

Yaşlılık veya böbrek rahatsızlıkları D vitamini eksikliği riskini artırır. Bağırsaklarımızdan yeterince D vitamini emilemez. Çölyak hastalığı, kistik fibrozis ve crohn hastalığı da D vitamini emilimini etkiler.