Anasayfa /  Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Polonya Cumhurbaşkanı Duda ortak basın toplantısı gerçekleştirdi

Günlerdir süren Rusya - Ukrayna savaşıyla beraber Dünya liderleri arasındaki görüşmeler de hız kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya Ukrayna Savaşı başta olmak üzere bölgesel konuları ve ikili ilişkileri değerlendiren iki lider, önemli mesajlar verdi.

Abone ol
Abone ol 16 Mart 2022 19:28

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'yı ağırladı. Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen görüşme basına kapalı yapıldı. Toplantının ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından önemli başlıklar şu şekilde:

İki NATO müttefiki olarak neler yapılabilir, bunları değerlendirme imkanı bulacağız.

Savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çalışmaların hızlandırılması gerektiği noktasında mutabık kaldık.

Dışişleri Bakanım bugün Moskova'da temaslarda bulunuyor, yarın da Ukrayna'ya gidecek.

Polonya ile istişare ve iş birliğimizi sürdüreceğiz.

24 Mart'ta Brüksel'deki NATO Liderler Zirvesi'ne katılacağım. Zirvede Rusya-Ukrayna arasındaki süreçle ilgili görüşmeler yapılacak.

Brüksel'de NATO liderler zirvesi yapılacak. Polonya 2 milyon mülteciye kapılarını açarak örnek bir duruş sergiliyor. Bu ev sahipliğinden dolayı değerli dostum Duda'yı kutluyorum.

8 yıldır en fazla mülteciye ev sahipliği yapan bir ülke olarak Polonya'yı en iyi Türkiye anlar. İnsani yardımlarımızın Ukrayna'ya ulaştırılması konusunda destekleri takdire şayandır.

Ticaret hacmimiz yüzde 28 artışla 8,3 milyar dolara ulaştı. 10 milyarlık hedefimize çok yaklaştık. Polonya ile bölgesel konularda yakın bir iş birliğimiz mevcut.

Duda'nın açıklamalarından önemli satır başları şu şekilde:

Şu anda komşumuz Ukrayna'da bir savaş oldu. Rusya, bağımsız bir ülkeye saldırı gerçekleştiriyor. Görüşmemizin ana konusu Ukrayna idi. Sayın cumhurbaşkanı yılın ikinci yarısında yapılacak davetimizi kabul ettiği için teşekkür ederiz. Ekonomik iş birliğimizin yanı sıra askeri iş birliğimizin de devam etmesini isteriz. Ticaret hacmimizin 10 milyar doları geçmesini hedefliyoruz.

Türkiye, bölgede barışın sağlanması konusunda çok büyük bir rol oynuyor. Biz de aynı fikirdeyiz. Bir an evvel Rusların sivillerin öldürmesini ve bombalamasını durdurmamız lazım. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa gördüğümüz bu acı görüntüleri durdurmamız lazım. Aynı zamanda mülteci konusunu da tartıştık. Türkiye son yıllarda mülteci krizini en yakından yaşayan bir ülke olmuş. Bir sürü Suriye vatandaşları Türkiye'ye sığınmış ve Türkiye hala mülteci kriziyle baş etmeye çalışıyor. Sizin tecrübeleriniz bizim için çok önemliydi.

Sınırdan ülkemize geçen mülteci sayısı 2 milyona ulaştı. Her gün 100 bin kişi Ukrayna'dan Polonya'ya geçiyor.

Yorumlar