Corona Pandemisinin Tetikleyebileceği Şeyler

Pandemiler insanlarda sıklıkla belirsizlik, kargaşa, ve aciliyet hissi yaşatan hisler ile bilinmektedir.

Pandemi ilan edilmeden hemen önceki aşamada bilginin yetersizliği ve ya bilgiden tam emin olamama hali, virüsten etkilenebilme olasılıkları ve diğer bilinmeyen etkenler , alınabilecek ve alınmış olan tedbirler tedbirler gözden geçirilmekte fakat tam emin olunamamaktadır. Belirsizlik durumu oldukça uzun süre ortada kalabilmektedir ve pandeminin, yani virüsün yayılma ve hayatımızı tehlikeye atma tehlikesinin ne zaman biteceği tam olarak bilinemez.

Bilinen şey şudur ki, pandemi toplumları dalga dalga vurmaktadır. Enfeksiyon halini arttıran dalgalanmalar insanların bir araya geldiği ve yeniden ayrıldığı dönemlere göre değişebilir. Yaz tatili süresince bir arada olmayan çocukların okul başladıklarında bir araya gelmesi durumu bu dalgalanmaların sebebine bir örnek olabilir. Diğer tüm topluca bir araya gelme, sosyal birleşme içeren durumlar bu dalgalanmalara sebeptir. Bu sebeple bu dalgadan minimum etkilenmek aslında bir nevi biz bireylerin sosyal davranışlarını mesafelendirmesi ile mümkün olabilecektir.  

Bu durum tabii ki bizi psikososyal olarak da etkileyecektir. Bir süre de olsa ailemizden ve sevdiklerimizden uzak kalmak durumunda kalabiliriz. İstediğimiz dostlarımızla vakit geçiremeyebilir ve kendimizi izole olmuş hissedebiliriz. Bu durumun geçici bir dalga olduğunu aklımızda tutalım.

Burada hayatta kalma stresi bizimle baş başa kalmış oluyor. Bu krizi fırsata çevirip evin içerisinde partnerimiz ve çocuklarımızla keyifli vakit geçirebilme fırsatını yaratmak da aslında bir opsiyon olarak orada duruyor.

Bir diğerinin virüsten etkilenme olasılığını düşünerek gerilen çiftler de elbette mevcut. Uzun zamandır iş ve ev arasında gidip gelirken hayatın nasıl aktığını hissetmeyen bizler şimdi geçen saatlerin kıymetli akışını daha farkındalık içerisinde hissediyoruz.

Şuan da birbirimize ilgi ve sevgi gösterme zamanı. Empati ile partnerimize yaklaşmak, belki gün içerisinde sabah ve akşam 30’ar dakika sosyal medya erişimini kısıtlayarak belki birlikte kitap okumak, belki karşılıklı çay kahve içip kendimizle ilgili bir şeyler paylaşmak ve karşı tarafı ilgiyle dinlemek için en mükemmel zaman.

Herkes şuan yaşanan tedirginliğin aslında bir fonksiyonu olduğunu aklında tutmalı. Şuan toplumdaki bireylerimizin yaşadığı tedirginlik aslında bizi hayatta tutmaya yarayan mekanizmanın fonksiyonel bir ürünü. Rehavete kapılıp sokaklara kalabalıklar içerisine karışmaya başlamaktan ziyade elimizde evimizde ne varsa, içimizdekilere dönüp onları keşfetme, bazıları için yaratıcı olma fırsatı. Çok yoğun iş hayatı olan insanlar için bir yavaşlama, çocuklarıyla doyasıya vakit geçirebilme ve yeniden ailenin bir arada oluşunun hazzını alabilme fırsatı.

Pandemiler toplumlarda daha çok psikolojik etkilere yol açan ve psikoloji ile kontrol edilebilen olgulardır. Burada gerekli ve gereksiz olan arasındaki çizgiyi bilebilmek önemlidir. Gerekli olan şey kalabalık ortamlarda bulunmamak, hijyenimize olabildiğince dikkat etmek, insanlara 1.5 metre mesafe ile yaklaşmak vb şeyler olabilir. Gereksiz olan paniğe kapılmak, medyada her söyleyenen habere inanmaktır. 

Yorumlar